Nyheter

Somaliska barn hålls hemma från skola av rädsla för trakasseri

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

FORSERUM. Efter veckor av trakasserier har somalierna i småländska Forserum fått nog.

För andra dagen i rad hålls flera somaliska barn hemma från skolan – och många har lämnat byn.

– Det är klart vi inte släpper ut våra barn när vi blir trakasserade hela tiden, säger Mohammed Diriye.

Misshandel, ofredande och stenkastning mot somaliska föreningens fönster. Efter veckor med trakasserier från ett ungdomsgäng har somaliska föreningen i Forserum fått nog. Familjer uppmanas att flytta från småländska Forserum, utanför Jönköping, av föreningen.

Förre ordföranden Mohammed Diriye har själv fått ett knytnävsslag mot ansiktet av en man han senare pekade ut för polisen – men inget hände.

Händelsen skedde i mitten av augusti.

– De senaste veckorna har situationen blivit värre. Ett gäng killar skriker efter min fru när hon handlar, jag blev stoppad när jag skulle parkera min bil, sedan kom samma kille och slog mig i ansiktet, utanför somaliska föreningen, säger han.

Hemma från skolan

Runt femton barn med somaliskt ursprung har hållits hemma från skolan de senaste två dagarna.

Även den här gråmulna dagen stannar de somaliska barnen i sina hem i Forserum.

– De är inte i skolan i dag heller, nej. Vi har tagit upp en kontakt med föräldrarna, problemen verkar vara utanför skolan, så vi hoppas att barnen kommer tillbaka hit. Vi är överens om att de trivs i skolan, och vi har ju skolplikt i Sverige, säger biträdande rektorn Annika Bertling på Rosenholmsskolan.

Enligt Mohammed Diriye får barnen höra skällsord på vägen till och från skolan. Det har även förekommit stenkastning, säger han.

En presskonferens hölls i Centrumkyrkan i centrala Forserum tidigare idag, där bland annat representanter från polisen, skolan och kommunen deltog.

Där sa polisen i Jönköpings län att endast tre anmälningar gjorts om trakasserierna.

”Inte rasistiska motiv”

– De här personerna är inte kända för oss i polissammanhang sedan tidigare, sa polischefen Håkan Lindqvist.

Skolpolitikern och kommunalrådet Anders Karlsson, C, sa däremot att kommunen känner till vilket gäng det är som hoppar på somaliska familjer.

– De är ett par stycken personer som är runt 15 till 20 år gamla. De har haft problem länge, men jag tror inte att de har ett rasistiskt motiv. Den här gången har det blivit somaliska familjer de går på, de har gjort andra saker tidigare, säger han.

Pastorn Daniel Wramhult har en annan bild. Attackerna är riktade mot just somaliska familjer, och de är många.

– Jag tror inte att folk har förstått hur utstuderade trakasserierna varit mot familjerna tidigare. Vi har haft läxhjälp under året där vi träffat både barnen och deras föräldrar, och jag har förstått att det pågått dörrknackningar och misshandel. Som invånare här skäms jag för att vi inte har reagerat tidigare, säger han.

Har redan flyttat

Enligt somaliska föreningen har en hel del familjer redan flyttat från byn. Ett hundratal familjer ska ha lämnat Forserum det senaste året.

Mohammed Diriye funderar också på att flytta med sin familj.

– De flesta i Forserum är bra, jag gillar den här byn. Men den här lilla gruppen är jättejobbig mot oss, säger Mohammed Diriye.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert: