Babyfilter rensar sociala medier från småbarnsbilder

NYHETER

Är du trött på skrynkliga småbarnsansikten och tandlösa leenden i ditt Facebook-flöde?

Nu har lösningen kommit.

Insticksprogrammet Unbaby.me byter ut bebisbilderna mot ett valfritt ersättningsmotiv - som katter, sälar eller ett paket bacon.

Knappast någon Facebook-användare kan ha missat dem - bebisbilderna som läggs upp på nätet av stolta föräldrar. Men alla tycker inte att det är lika roligt att följa sina vänners bebisar i digital bildform.

Facebook "nedlusat"

I onsdags släpptes babyfiltret Unbaby.me. Bakom gratisprogrammet står tre vänner i 20- och 30-årsåldern.

– En kväll satt vi och skämtade om att Facebook blivit så nedlusat av bebisar och att det skulle vara roligt att ersätta alla bilderna med katter, säger Yvonne Cheng till Los Angeles Times.

Vännerna, som alla jobbar med marknadsföring, kontaktade en programmerare som såg till att idén blev verklighet. En månad senare lanserade de sitt babyfilter.

Byter ut bilderna

Unbaby.me är egentligen ett insticksprogram till webbläsaren Google Chrome. Programmet scannar igenom ditt Facebook-flöde efter bilder på bebisar i kombination med ord som ofta används i anslutning till bilder på småbarn, till exempel "bedårande", "söt" eller "nyfödd".

Skaparna uppger att du själv kan påverka listan och tipsar om att du kan lägga in namnet på din kompis bebis för att vara alldeles säker.

Då ett bebisfoto upptäcks reagerar programmet direkt och byter ut bilden mot ett annat foto. Standardinställningen är att bebisbilderna ersätts med bilder på katter, men upphovsmakarna uppger att det går att byta ut mot valfritt motiv med hjälp av ett rss-flöde.