”Det liknar apartheid”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SD vill dela in befolkningen i olika grupper

GÖTEBORG. SD vill dela in Sveriges befolkning i tre grupper.

Vilken grupp du tillhör beror på hur svensk du är.

– Det är ett apartheidliknande tänkande, säger Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Foto: ÖVERENS Nu har SD kommit fram till vad svenskhet är och därför tagit fram tre befolkningskategorier – något som Mats Lindberg, professor i statsvetenskap, kallar apartheidliknande.

För några år sedan slog Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson fast att fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic inte är svensk på grund av sitt ”kroppsspråk” och ”attityd”.

Partiet har länge brottats med en definition av det för dem så viktiga begreppet ”svenskhet”. Nu har man kommit fram till ett förslag.

Under rubriken ”SD och nationen” har man i förslaget till nytt principprogram (skrivet av Karlsson) gjort en indelning av Sveriges befolkning i tre kategorier. Grupperna är infödda svenskar, de som är assimilerade och de som inte är det.

”Kan splittra Sverige”

– De oassimilerade är alla de utlandsfödda som inte ser ut som och uppför sig som det SD kallar ”svenskar”. Det är de som SD ser som ett hot mot den svenska identiteten, vad nu det är, säger Mats Lindberg.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson ger inte mycket för kritiken.

– Det är lite märkligt att den typen av obalanserad ovetenskaplig kritik kommer från en professor i statskunskap. Jag har väldigt svårt att ta den på allvar. Tvärtom, vi vill ju hålla ihop det svenska samhället, säger han.

Men håller man ihop samhället genom att dela upp människor?

– Vår utgångspunkt är att människor som kommer till vårt land ska assimileras precis enligt samma system som man hade fram till 1970-talet.

Enligt Åkesson blir det inga praktiska konsekvenser för de som inte anses vara svenska.

– Om man inte är kulturellt svensk men ändå bor i Sverige har man fortfarande samma rättigheter och skyldigheter. Men om det bor för många människor här som har för avsikt att segregera sig och leva i parallella samhällen i förorter så splittras Sverige.

Men enligt Mats Lindberg handlar SD enligt ett apartheid-liknande tänkande.

– De delar upp folk efter i hur hög grad de är anpassade till vad SD kallar den nationella identiteten, säger han.

”Utgår från kultur”

Enligt SD är det inte bara möjligt för invandrare att assimilera sig och bli kulturellt svenska. Även de från kategorin ”infödda svenskar” slutar vara svenska om de byter ”lojalitet, språk, identitet eller kultur”.

– Vi definierar inte svenskhet utifrån någon biologisk faktor som hudfärg, utan utifrån kultur.

Jimmie Åkesson poängterar att kategorierna inte skulle innebära någon praktisk konsekvens för människor även om Sverigedemokraterna fick styra landet. I stället ska det förstås som att SD nu har bestämt sig för vad man egentligen menar med svenskhet.

Aftonbladets Erik Nises rapporterar live från SD:s landsdagar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN