Sista natten i tältet

Av: Ida Gustafsson, Josefin Westin

Publicerad:

Peder, 29, har sovit ute i hundra dagar

Under hundra nätter har Peder Karlsson, 29, sovit i en sovsäck på fjället utanför Tärnaby.
Under hundra nätter har Peder Karlsson, 29, sovit i en sovsäck på fjället utanför Tärnaby.

Under hundra nätter har Peder Karlsson, 29, sovit i en sovsäck på fjället utanför Tärnaby.

Natten mot onsdag blir den sista:

– Det här har gett mig mer än att somna framför en Wallander-film som man redan har sett, säger han.

Efter utesovarprojektet tror Peder att han kommer att uppskatta vardagen mer än förut.

Sedan början på januari har Peder Karlsson från byn Joeström mellan Hemmavan och Tärnaby inte sovit hemma en enda gång. Varje kväll har han skidat ut på fjället och gått och lagt sig i ett tält eller i en igloo. Att gå från sovsäcken till dubbelsängen kommer att bli en omställning:

– Jag får se hur det blir nu, jag får väl ha något ute så att jag kan knata dit och sova, säger han.

Frun nervös

Trots att hustrun har tagit med sig dottern och sovit hos honom ett par nätter på fjället är hon spänd på att få sova med honom igen.
– Det blir bra, som det ska vara. Jag är nästan lite nervös eftersom vi inte har sovit tillsammans på hundra nätter, säger hon.

Efter utesovarprojektet tror Peder att han kommer att uppskatta vardagen mer än förut.

– Jag tycker att det är dötråkigt att se på tv, men nu kanske jag kommer att tycka att det är trevligt att se en film. Det här har gett mig lite mer än att somna till en Wallander-film som man redan har sett hundra gånger.

Vanligt liv på dagen

Parallellt med utomhusprojektet har han som vanligt jobbat som musiklärare i Tärnaby och umgåtts med familjen. På kvällarna efter sagostunden med dottern har han skidat ut till tältet. Och på morgonen har han åkt tillbaka till de vanliga morgonrutinerna med dagislämning och jobb.

– Jag har räknat att jag sovit en timma mindre än vanligtvis, men känner mig mer utvilad. Men under de riktigt kalla nätterna har det varit lite slitsamt. Men det har funkat bra.

Naturnära

Han har sovit de hundra nätterna ute för att komma närmre naturen. Vilket han bokstavligen fått göra. Han har sett både älg och spår av en järv. Men bara en gång, när han och hunden var på väg ut till sovplatsen, har han känt sig rädd:
– Jag var lite nervös en gång när jag hade hunden med mig, hon stannade till och reste ragg. Och inte förrän jag släckt min lampa såg jag att vi hade ett lodjur som gick ungefär 50 meter framför oss. Han knatade bara förbi och tittade inte på oss. Han var vid den platsen där jag har igloon. Och där har jag passerat säkert en 30-40 gånger, så den var säkert van.

Dragkedjan fastnade i 34 minus

Bland de besvärligaste nätterna räknar han den gången när det var 34 minusgrader ute och han var tvungen att gå ut och kissa mitt i natten.
– När jag skulle tillbaka ner i sovsäcken och öppnande den drog jag fast dragkedjan i tyget. Och eftersom det var så kallt domnade fingrarna bort. Innan jag kommit ner i säcken, då hade jag lite lätt panik. Det var lite spännande, säger han.

Firar med hotellnatt

Tillsammans med frun och dottern ska han i kväll sova sin sista natt i tältet.
– Jag har tagit med mig en flaska vin, god fisk och lite klyftpotatis. Det blir nog bra. I morgon blir det fest på hotellet i Tärnaby, jag ska visa bilder och berätta om hur jag har haft det. Och jag och frun har tagit in på hotellet för att ha det trevligt. Och Agnes, som har sovit ute tio dagar, ska få sova sin första natt på hotell.

Publicerad: