Talibaner lovar att hämnas massmord

Publicerad 2012-03-12

Ska hämnas Lokala bybor visar upp en av platserna där 16 civila dödades av – minst – en amerikansk soldat på söndagen. Nu svär talibanerna att hämnas.

Fyra män, tre kvinnor och nio barn dödades i söndags av en amerikansk soldat.

Nu lovar Afghanistans talibaner att hämnas massmordet.

I ett uttalande säger de att varje martyr ska få upprättelse med hjälp av Allah.

Den amerikanske soldaten gick metodiskt runt från hus till hus i en by i Kandahar och sköt ihjäl 16 civila personer i söndags. Ytterligare fem afghaner skadades, och de vårdas nu på ett Nato-styrt sjukhus.

Erfaren soldat

Soldaten, som är i 35-årsåldern, var på sitt första uppdrag i Afghanistan men hade sedan tidigare tjänstgjort flera omgångar i Irak. CNN uppger att det inte verkar finnas något som helst motiv till dådet.

USA:s president Barack Obama har lovat att myndigheter ska granska händelsen noga och han har även ringt Afghanistans president Hamid Karzai och uttryckt sorg och bestörtning.

– Jag är djupt bedrövad över beskedet att civila har dödats och sårats i Afghanistan. Jag beklagar djupt det inträffade och skickar mina kondoleanser till de drabbades familjer och anhöriga, och till Afghanistans folk, som stått ut med så mycket våld och lidande. Vem som än är ansvarig kommer att få stå till svars för det här, ska presidenten ha sagt, enligt CNN.

Svär att hämnas

Men orden är inte nog för Afghanistans talibaner, som kort tid efter dådet släppte ett eget pressmeddelande.

I det konstaterar talibanerna att ”de sjuka amerikanska vildarna som begått det blodiga dådet kommer att få sitt straff” och att var och en av de 16 martyrerna kommer att få upprättelse med hjälp av Allah.