Löfven kastade mest smuts

avMartin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Hårdare tongångar och mycket kritik.

Kvällens debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven blev en tuff match.

Och när det kom till kritik var det Löfven som stod för de flesta av påhoppen.

– De pratade i munnen på varandra en hel del, säger Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap.

Det blev en duell om ekonomin.

Tidigare i dag la Socialdemokraterna sin skuggbudget.

I kväll drabbade Reinfelt och Löfven samman i Aktuellts studio.

Och jämfört med tidigare debatter var det en hårdare ton mellan partiledarna.

– De pratade i munnen på varandra en hel del, säger Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

"Spelar inte i samma lag"

Stefan Löfven gick hårt åt regeringen för att ha misslyckats med att skapa nya jobb - och anklagade Reinfeldt för att vara allt för passiv när det kommer till ungdomsarbetslösheten.

– Det finns ett begrepp i handboll som heter "passivt spel". Om spelare ägnar sig åt det blir de utvisade, sa Löfven.

Fredrik Reinfeldt kontrade med att anklaga Socialdemokraterna för att inte ha presenterat ett trovärdigt regeringsalternativ. Flera gånger under debatten nämnde han skillnader mellan Miljöpartiets politik och Socialdemokraternas förslag.

– Ni spelar inte ens i samma lag, sa Reinfelt.

Striden fortsatte efteråt

Efter duellen fortsatte striden bakom kamerorna. S-ledaren gav ännu en känga åt Reinfeldts jobbpolitik.

– Vi har fyra regeringspartier som är väldigt passiva och inte lägger några skarpa jobbförslag - detta i en situation där arbetslösheten ökat sedan de tillträdde. Vi lägger skarpa förslag redan i år, sa han till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt kontrade med att såga hela S-budgeten.

– Grundproblemet är att de inte har någon färdig politik. Man återfaller i politik som testades på 90-talet med dålig kvalitet, sa han till Aftonbladet.

Liknande argument

Enligt Anders Sundell var kvällens debatt mer saklig än när Reinfeldt och Löfven debatterade i Agenda den 16 mars. 

– Det var samma argumentationslinje som återkom i kväll. Reinfeldt anklagade de rödgröna för att inte vara överens medan Löfven angrep regeringen på skattesänkningar och budgetunderskott, säger han.

– Men debattupplägget var mer intressant i kväll. Moderatorn var mer på vilket tvingade partiledarna att tydliggöra sina egna ställningstaganden.

Mer kritisk Reinfeldt

Enligt Anders Sundells statistik pratade Stefan Löfven i 8:34 minuter och ägnade ungefär 49 procent av tiden åt kritik av motståndaren - samma uppdelning som vid förra debatten

Reinfeldt pratade i 7:17 minuter och ägnade 43 procent av tiden åt kritik, vilket var en ökning på 9 procentenheter jämfört med den 16 mars.

– Det är inget konstigt med att en oppositionspolitiker kritiserar de som sitter i regeringen. Löfven har ju inget track record att försvara, säger Sundell.

Partiledarna lugnare

Jämfört med söndagens debatt mellan finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson var partiledarna betydligt lugnare, enligt Sundell.

Magdalena Andersson ägnade 65 procent av tiden åt kritik, Anders Borg kritiserade motståndaren 74 procent av tiden.

– Det var mindre kritik i dag. Men både i går och i dag blev det tydligt att man gled in på vad de andra gjorde fel när moderatorn gav lösare tyglar, säger Anders Sundell.

Publicerad: