Kommunen stäms efter elevmisshandeln

Den 18­-årige gymnasieeleven utsattes för skallning av sin lärare under en basketmatch på skolan.

En elev filmade misshandeln och läraren fick senare sparken.

Nu stäms gymnasieskolans kommun av Skolinspektionen som kräver 50 000 kronor i skadestånd till eleven.

Basketmatchen på på Arlandagymnasiet i Märsta i slutet av december 2012 präglades av en hel del "fulspel" och hårda tag­ från bägge parter.

Tumult utbröt bland eleverna då de blev vittne till då läraren helt provocerat skallade en 18­-årig elev i ansiktet så han ramlade i golvet­ flera elever försökte stoppa misshandeln. En annan filmade förloppet med sin mobil.

Dödshotade elev

Efteråt dödshotade läraren eleven, som fick uppsöka sjukhus för hjärnskakning och en fraktur på kindbenet.

Idrottsläraren stängdes av och fick senare sparken.

Skolinspektionens barn­- och elevombud yrkar på att Sigtuna kommun ska betala 50 000 kronor i kränkning till eleven.

Enligt stämningsansökan har lärarens misshandel av eleven varit kränkande och ett missbruk av lärarens ställning, den kan inte betraktas som bagatellartad.

Skallningen skedde inför andra elever och den 18­-årige eleven kände sig utelämnad och förödmjukad inför dem.

”Helt oacceptabelt”

Marie­-Louise Khan­-Tamakloe, förvaltningschef vid Sigtuna kommuns utbildnings­- och arbetsmarknadsförvaltning, säger att kommunen inte kan uttala sig om enskilda personer och gör det inte nu heller utan på ett generellt plan.

– Elever ska inte bli kränkta utan känna sig trygga, hela händelsen är helt oacceptabel och djupt olycklig. Vi beklagar verkligen det som har hänt, sånt här ska inte hända.

Marie­-Louise Khan­-Tamakloe säger att kommunen håller med om att eleven ska ha skadestånd men anser att beloppet är oskäligt högt.

– Barn­- och elevombudet menar att syftet med det är att det ska ha en prementiv verkan, vi tycker inte att det förklarats på vilket sett det skulle ha det för framtiden. Barn­- och elevombudet har inte haft något att anmärka på hur kommunen agerat i övrigt i samband med själva händelsen.

Publisert: