Nyheter

Åkessons svar på kritiken – en bikinibild

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

I flera dagar har Jimmie Åkesson anklagats för att ha ljugit om sin uppväxt.

Nu svarar han på kritiken – genom att lägga upp bilder på sig själv som barn på twitter.

”En huliganbild” skriver han om fotografiet ovan.

För tre dagar sedan sändes SVT:s program "Nyfiken på", där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuades av psykoterapeuten Poul Perris.

I samtalet pratade Jimmie Åkesson om hur hans syn på invandring grundlades när han vid cirka fyra-fem års ålder flyttade till Falkvik i Sölvesborg.

– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, sa han.

9 invandrare

Samma dag publicerade tidningen ETC siffror som motsade partiledarens uppgifter om "många invandrare".

1984 var året då Jimmie Åkesson fyllde fem. Det året anlände 22 invandrare till staden, som hade cirka 7000 invånare. Samma år utvandrade 13 personer, vilket innebar att staden hade en nettoinvandring på 9 personer.

Året innan, 1983, hade 14 utrikes födda kommit till staden, men hela 30 hade lämnat Sölvesborg och flyttat tillbaka till sina hemländer. Och året efter, 1985, var nettoinvandringen 14 personer.

Massiv kritik

Under dagarna som följt har gamla skolkamrater och lärare uppgett att Jimmie Åkessons svar i "Nyfiken på" är rena lögner. Bland annat Aftonbladets kolumnist Patrik Lundberg, som gick på samma skola och växte upp i samma kvarter, skrev en text där han frågade varför partiledaren inte talade sanning.

I förrgår skrev Jimmie Åkesson ett svar på Aftonbladets debattsida, där han sa att bara för att två människor delar vissa erfarenheter betyder det inte att de också nödvändigtvis delar upplevelserna av dem.

"Hade bomberjacka"

Men kritiken mot partiledaren fortsatte. I går berättade Kari Svahn, 35, som gick på samma gymnasieskola som Jimmie Åkesson hur partiledaren och hans kamrat­gäng betedde sig hotfullt på gymnasieskolan Furulund.

– De kom i korridoren med sina bomberjackor och kunde skrika kommunisthora eller kommunistjävel efter en. Det var obehagligt. Åkesson var inte rakad men hade bomberjacka på sig. Jag minns inte att Åkesson skrek något men han var ­ledaren. Det visste alla, ­säger hon.

Svarar med bilder

Nu svarar Åkesson ytterligare en gång på kritiken, den här gången på mikrobloggen Twitter. Partiledaren har lagt upp en bild på sig själv iklädd just bomberjacka, från en nyårsfest 1994.

"Vilken elaking, med tomteslips och allt...", skriver partiledaren.

En timme senare lägger han ut ytterligare en bild. Den här gången på sig själv som mycket ung, iförd bikini.

"Vi kör en huliganbild till. Denna är sannolikt av ngt tidigare slag", skriver han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: