M framåt i ny opinionsundersökning

 Fredrik Reinfeldt. ”Reinfeldts närvaro online är näst intill obefintlig. Det här i en tid då självaste Barack Obama har ett Twitterkonto. Kanske vill han inte möta oss vanliga dödliga eller så är han bara för trött för att möta väljarna. Det är hur som helst underkänt”
Fredrik Reinfeldt. ”Reinfeldts närvaro online är näst intill obefintlig. Det här i en tid då självaste Barack Obama har ett Twitterkonto. Kanske vill han inte möta oss vanliga dödliga eller så är han bara för trött för att möta väljarna. Det är hur som helst underkänt”

Moderaterna går framåt i en opinionsundersökning som Metro/Yougov skriver om idag.

Anledningen tros vara Reinfeldts tal i Almedalen och en hårdare ton mot Sverigedemokraterna.

– Det var en hetta och en kämpaglädje i det han sa, både om den egna politiken och om SD, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Metro.

Under sitt uppmärksammade tal i Almedalen, som rankades som det bästa av Aftonbladets expertpanel, gick statsminister Reinfeldt till attack mot Sverigedemokraterna. Han sa bland annat att SD ”för in hatet i svensk politik” och att ”de inte ska få något inflytande”.

Enligt Jonas Hinnfors kan talet vara en bidragande orsak till att Moderaterna nu tar ett skutt uppåt i opinionen.

– Det var en Reinfeldt som ville något, och inte den politiker som annars har beskrivits som lite trött på sistone.

Jämfört med förra mätningen, som gjordes i juli, har Moderaterna gått framåt med 1,9 procentenheter. Mest av alla partier.

”Behöver putsa bilden”

Sverigedemokraterna backar i undersökningen. Från 11,2 till 9,9 procent.

Enligt Hinnfors beror inte tappet på att andra partier skärpt tonen mot dem. En mer sannolik förklaring, tror han, är de upprepade skandaler kring förtroendevalda, som får till följd att de utesluts.

– Normalt brukar väljarna glömma sådant, men frågan är vad som händer när ett parti drabbas av likartade problem gång på gång. SD behöver putsa på bilden av vad man är för parti, annars får man svårt att nå utanför kärngruppen för vilka allt handlar om invandringen.

Fortsatt rödgrön ledning

Bland de andra partierna ökar både Centerpartiet och Kristdemokraterna. Centern ligger dock fortfarande under fyraprocentsspärren. Folkpartiet minskar med 1,3 procentenheter, till 5,4 procents stöd.

Bland oppositionspartierna backar samtliga partier något. Förutom Sverigedemokraterna backar också Vänsterpartiet, med en procentenhet, ner till 7,4 procent.

Den rödgröna oppositionen ligger fortfarande klart före regeringspartierna. Tillsammans får man 47,5 procent. Regeringspartierna får 41,4 (37,8 om man räknar bort Centerpartiet, som inte når upp till fyraprocentsspärren).

I Yougovs undersökning fick 1 761 personer svara på frågan: Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Publisert: