Efter talet i riksdagen – nu hyllas Timbuktu av artistkollegorna

1 av 4 | Foto: Timbuktu höll upp sitt pass och sa: Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna om alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån.
NYHETER

Riksdagens talman stämde inte in i hyllningskören till Jason Diakité.

Det gör däremot Timbuktus artistkollegor – som i en ny video reciterar rapparens bejublade tal mot främlingsfientlighet och rasism.

– Vi lever i en tid där vi nu måste stå upp och försvara dessa värderingar, säger Petter.

På den årliga Fem i tolv-manifestationen i riksdagen förra veckan prisades Jason ”Timbuktu” Diakité med motiveringen att han ”visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor”.

Travesterade Martin Luther King

Fem i tolv-rörelsen arbetar mot främlingsfientlighet och rasism och under manifestationen höll Diakité ett uppmärksammat tal där han likt Martin Luther King krävde att få bli bedömd för sina handlingar och inte för sin hudfärg.

Efter talet har många hyllat rapparen – inte minst på Twitter under hashtagen #JagÄrJason – och så sent som i dag publicerades en video med samma namn på Youtube där artister och vänner till Timbuktu reciterar hans bejublade tal.

Dirawi, Ledin och Petter hyllar

Bland andra stämmer Gina Dirawi, Tomas Ledin, Lilla Namo och Petter in i hyllningskören.

– Det där talet Jason höll var på ett sätt gripande, kraftfullt och vackert, men samtidigt är det fruktansvärt att det ska behöva komma till den punkten att han ska behöva stå och säga de sakerna han tar upp i talet, säger Petter.

– I en sund värld med sunda värderingar och bra moral är det självklarheter. Vi lever i en tid där vi nu måste stå upp och försvara dessa värderingar och det är just därför jag ville vara en del av filmen.

Bojkottades

Talmannen Per Westerberg (M) bojkottade Timbuktus tal i riksdagen med anledning av den nya singeln ”Svarta duvor & vissna liljor” som Timbuktu gjort med hiphop-gruppen Kartellen. I låten rappar Timbuktu om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med orden ”dunka Jimmie gul och blå och hissa i en flaggstång”.

Enligt hans pressekreterare Samira Zayane ”undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella”.