Ryska robotar vid EU:s östgräns

Publicerad:
Uppdaterad:
Militärfordon med Iskander-robotar under en militärparad i Moskva.
Foto: AP
Militärfordon med Iskander-robotar under en militärparad i Moskva.

Ryssland uppges ha placerat taktiska robotar av typ Iskander i den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjön.

Iskander kan laddas både med konventionella vapen och kärnvapen. Roboten kan med sin troliga maxräckvidd på 500 kilometer nå Öland, Gotland och södra Sverige, ända upp till Stockholm, men också större delen av Polen och hela Baltikum.

Enligt tyska Bild Zeitung finns robotarna i mobila enheter i Kaliningrad och längs gränsen mot de tre baltiska staterna.

I söndags avslöjade tidningen att utplaceringen pågått i tysthet det senaste året. På måndagen bekräftade det ryska försvarsdepartementets talesman att "västra militärdistriktet nu har beväpnats med det taktiska robotvapnet Iskander". Kaliningrad nämndes inte vid namn.

Lång räckvidd

Utplaceringen bryter inte mot några internationella överenskommelser, betonades det.

Ryssland har vid upprepade tillfällen de senaste åren hotat med att placera robotar längs EU:s östra gräns som svar på det planerade amerikanska robotsköldsystemet. Ryska ledare har antytt att Ryssland kan lämna INF-avtalet från 1987. Detta syftade till att skrota medeldistansrobotarna och satte en maxräckvidd till 400 kilometer för framtida kortdistansrobotar. Envisa rykten har sagt att just den moderna versionen av Iskander har en räckvidd väl över 500 kilometer.

Reaktioner

Den polska regeringen är "oroad" och Litauens försvarsminister Juozas Olekas betecknade uppgifterna som "alarmerande".

Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) är tveksam till uppgifterna, framför allt beroende på ursprungskällan Bild Zeitung, som han normalt inte uppfattar som särskilt trovärdig.

– Därefter har det ryska försvarsdepartementet bekräftat att Iskander-roboten har placerats ut i det västra militärdistriktet. Det är rätt. Men det västra militärdistriktet är stort, så att jag skulle inte uppfatta detta nödvändigtvis som en bekräftelse, sade Bildt på en pressträff i Bryssel, om uppgiften att robotarna placerats i Kaliningrad.

TT

Publicerad: