Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Experten: Närmast patetiskt Reinfeldt

Publicerad 2014-03-04

Det ryska vapenskramlet får nu svenska konsekvenser.

Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar upp för ökade resurser till försvaret - och andra partier stämmer in i kören.

Men rysskräcken möter kritik.

– Vad Reinfeldt säger är närmast patetiskt. Man gör inte om svenska försvaret över en natt, säger professor Kristian Gerner.

Den militära krisen i Ukraina eskalerar.

Ryssland bedöms vara nära full kontroll över Krim - och rädslan för att konflikten ska utvecklas till ett fullskaligt krig växer.

Ju längre tiden går, desto mer växer oron för att Rysslands agerande på Krim ska sprida sig till andra grannländer.

– I ett längre perspektiv har alla grannar till Ryssland anledning att vara rädda. Putin är oberäknelig, säger Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Satsar 4 300 miljarder

Natomedlemmen Polen har uttryckt oro för Rysslands agerande - och under tisdagen håller försvarsalliansen krismöte för att diskutera hoten mot Rysslands grannar. 

– Utvecklingen i och omkring Ukraina betraktas som ett hot mot allierade grannländer och får direkta och allvarliga konsekvenser för säkerheten och stabiliteten i det Euroatlantiska området, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, till nyhetsbyrån Reuters.

Men även i Sverige växer nu oron när Ryssland spänner sina militära muskler.

Sedan tidigare har Putin annonserat en storsatsning på försvaret.

Fram till 2020 ska Ryssland rusta upp armén för 4 300 miljarder kronor - och det senaste året har landets militärövningar i närheten av Sverige väckt starka reaktioner.

"Nyckfullt agerande"

När Reinfeldt besökte Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i mitten av januari tonade han dock ner ett militärt hot från grannen i öst.

– Vi ska naturligtvis följa detta men vi har inte funnit grund för att det finns något aggressivt bakom upprustningen som ensidigt är riktat mot Sverige och som skulle ändra inriktning på hela vår försvarsutveckling, sa han då till Aftonbladet.

Men vid ett besök i Uppsala under måndagen gjorde Reinfeldt plötsligt en helomvändning i frågan och öppnade upp för ökade resurser:

– Vi måste ha mer insatsberedskap mot ett mer nyckfullt agerande av en mäktig granne. Det här kommer nog att snabba på genomförandet av försvaret och det kommer att leda till behov av möjligen ökade resurser. Vi bör ha en starkare egen försvarsförmåga, säger han till Aftonbladet.

Statsministerns vändning möter dock hård kritik från forskarhåll.

"Närmast patetiskt"

Enligt Kristian Gerner, historieprofessor vid Lunds Universitet och specialiserad på Öst- och Centraleuropa, är Reinfeldts utspel tomma ord.

– Vad Reinfeldt säger är närmast patetiskt. Man gör inte om svenska försvaret över en natt. Den ryska stridsmakten har enorma resurser och det svenska försvaret har rustats ner under lång tid. Att bygga upp en insatsberedskap tar minst tio år, säger han.

Gerner tonar ner risken för att Ryssland skulle utgöra ett invasionshot mot sina grannländer.

– Det är ett oerhört mörkt scenario som bygger på premissen att den ryska ledningen är på väg att bli otillräcklig och det är den inte. Händelserna på Krim är snarare ett kalkylerat spel för att Ukraina inte ska närma sig EU och Nato, säger han.

Samtidigt poängterar han att utvecklingen på Krimhalvön är oberäknelig.

– Det som återstår i sådana här lägen är en risk: det krävs bara att vissa aktörer gör vissa drag som kan provocera fram ytterligare konflikt. Då kan vad som helst hända.