Därför dödade hon sin dotter

Av: Jenny Agö

Publicerad:
Uppdaterad:

Rättegången inleds mot mamman som misstänks ha mördat sin treåriga dotter

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo

Hon tog livet av sin treåriga dotter med narkotikaklassade fentanylplåster - men nekar till brott. I dag inleddes rättegången mot den 32-åriga kvinnan.

– Till följd av sin psykiska störning kan hon inte anses ha begått gärningen uppsåtligen, säger kvinnans advokat Lena Orrenius Edwall.

Mamman ser lugn och samlad ut där hon sitter bredvid sin advokat i Linköpings tingsrätt, helt klädd i svart. Mitt emot sitter den dödade flickans pappa, märkbart berörd och med huvudet lutat ner mot bordet.

Åklagaren visade en bild på den treåriga flickan. Hon ler, med rosiga kinder och ljusa lockar, iklädd en blommig klänning. Bilden togs dagen innan flickan hittades död - efter att ha förgiftats av sin mamma.

Åklagaren: Orsak i psykiska hälsan

Åklagaren yrkar på att kvinnan ska dömas för mord, grov stöld och narkotikabrott. Mamman erkänner att hon dödat sin dotter men nekar till brott.

- Hon har alltid älskat sin dotter. Att det här ändå har kunnat hända har sin orsak i det psykiska mående som hon befann sig i. Hon hade drabbats av en djup depression som tagit henne väldigt hårt och den har lett till psykotiska tillstånd och vanföreställningar, säger kvinnans advokat Orrenius Edwall.

Kvinnan och hennes döda dotter hittades tillsammans i en säng på övervåningen i deras faluröda hus utanför Motala, den 16 juni i år. Bredvid sängen låg tomma medicinkartor och en tom förpackning med narkotikaklassade fentanylplåster.

Den 32-åriga mamman ska ha gett sin dotter lugnande medel och väntat tills hon somnat in, innan hon fäste nio plåster på hennes kropp. Hon skrev då ner några rader på ett visitkort: "Barnet somnade lugnt i min famn. Jag älskar dig lilla kyckling". Därefter försökte hon ta sitt eget liv - men misslyckades.

Pappan: ”Jag var jätteskakad”

Bakom den tragiska händelsen låg en vårdnadstvist mellan den treåriga flickans föräldrar. Hennes pappa ville ha delad vårdnad, något som mamman vägrade gå med på.

- Hon har känt sig maktlös, nedstämd och förtvivlad. Hon har varit övertygad om att hennes dotter ska tas ifrån henne och att hennes dotter ska vara i fara, säger Orrenius Edwall.

Pappan flyttade närmare familjen och gjorde i ordning ett rum till sin dotter, men fick träffa henne allt mer sällan ju längre vårdnadstvisten gick.

Enligt pappan ska mamman flera månader före dödsfallet ha hotat att ta livet av sig och dottern.

- Jag var jätteskakad, jätterädd och ville bara åka och hämta min dotter. Men min jurist sa att jag inte kunde det för då riskerade jag att förlora allt, säger han.

Anmälan till socialen

Han gjorde en orosanmälan till socialen, men inga åtgärder vidtogs. Sista gången pappan såg sin dotter i livet var vid hennes förskola, några få dagar före hennes död.

- Nu när hon var tre år så kunde hon ju säga att hon tyckte om att jag kom. Hon sa "jag blir glad när du kommer och hälsar på". Sen kom mormor och slet henne ur armarna. Det var sista gången jag såg henne och jag fick säga att jag älskar henne, säger han.

Ny version följer

Publicerad: