Ukraina: ”Rysk militär bakom operationen”

Trupptransportfordonen som intog ett torg i Kramatorsk under onsdagen kan tillhöra ett ukrainskt fallskärmsförband, enligt ett befäl som Aftonbladet pratat med.

Samtidigt anklagar Ukrainas säkerhetstjänst Ryssland för att ligga bakom sabotage-operationer i östra Ukraina.

Enligt ett uttalande från försvarsdepartementet övertogs sex trupptransportfordon av pro-ryska grupper på onsdagen.

Bepansrade fordon med rysk flagg har kört in i såväl Kramatorsk som Slovjansk i östra Ukraina. Olika uppgifter om vilka som övertagit fordonen har florerat under onsdagen. Uniformerna är inte enhetliga och det kan enligt uppgifter handla om ukrainska soldater som bytt sida.

Hälften av de bepansrade trupptransportfordonen under proryska separatisters kontroll i Slovjansk tillhörde tidigare ukrainska arméns förband i Kramatorsk, enligt ett befäl på platsen som Aftonbladet talat med.

Konflikten trappas upp

Soldaten som nu tillhör de proryska separatisterna berättade för Aftonbladets reporter Erik Wiman att hälften av de 150 soldaterna tidigare var en del av ett ukrainskt fallskärmsförband. Uppgifterna har dock inte kunnat bekräftas.

Vid tretiden på onsdagseftermiddagen bekräftade dock Ukrainas försvarsdepartement att proryska separatister beslagtagit sex bepansrade trupptransportfordon, rapporterar Reuters.

”Ett förband blockerades av en samling av lokalbefolkning i Kramatorsk med medlemmar från proryska separatist-grupper” skriver de i ett uttalande. ”Efter blockaden tog extremisterna över utrustningen”.

Trupperna befinner sig nu i Slovjansk, under bevakning av "personer i uniform utan anknytning till den ukrainska armén”, rapporterar Reuters.

Enligt Aftonbladets reporter Erik Wiman hälsas de pro-ryska styrkorna i Slovjansk som "hjältar".

– Alla som rör sig på gatorna är pro-ryska. De säger saker som "nu är vi trygga", säger Erik Wiman.

De pro-ryska styrkorna hade under onsdagseftermiddagen barrikaderat stadshuset i Sovjansk med bland annat sandsäckar. Samtidigt rör sig hela tiden stridsflyg från ukrainsk armé i luften, enligt Aftonbladets Erik Wiman.

Vid sidan om konflikten på marken trappas ordkriget mellan länderna upp.

Ukrainas säkerhetstjänst SBU uppgav under onsdagen att de snappat upp kommunikation mellan ryska befälhavare för separatisterna i östra Ukraina, med order om att skjuta för att döda efter det att Kievs anti-terroroperation inletts. Säkerhetstjänsten uppger att kommunikationen visar att "sabotage-operationerna i östra Ukraina öppet leds av reguljära officerare från den ryska militära underrättelsetjänsten".

Bevakar utvecklingen

Ukrainas försvarsminister Mykhailo Koval begav sig till de östra områdena under onsdagen för att bevaka utvecklingen i den anti-terror-operation som inleddes i tisdags.

"Försvarsministern.. åkte till platsen och kommer senare att rapportera om vad som händer", sa biträdande premiärminister Vitaly Yarema till nyhetsbyråer under onsdagen, skriver AFP.

Ukrainas försvarsminister uppgav under onsdagen att prorysk milis har tagit två ukrainska soldater som gisslan i staden Luhansk, enligt AFP.

Försvunna soldater

En officer och en soldat togs till fånga av "extremister" i tisdags och fördes till okänd plats, sa han.

Ukraina uppgav att beväpnade ukrainska styrkor var involverade i sökandet efter de försvunna soldaterna under onsdagen och utlovade "starka reaktioner" mot de som försöker attackera ukrainska styrkor, skriver AFP.

Nato trappar upp närvaron

Nato gick under onsdagen ut i ett pressmeddelande där de uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen och ta tydligt avstånd till de proryska soldaterna.

De skriver att de planerar att trappa upp sin närvaro i regionen, genom flygbevakning över Baltikum, skepp som placeras i bland annat Östersjön och östra Medelhavet.

”Våra försvarsplaner kommer att omvärderas och förstärkas. Vi kommer att implementera åtgärder direkt. Fler åtgärder kommer att sättas in, om nödvändigt, de kommande veckorna och månaderna” skriver de.

I morgon träffas USA, Ukraina och Ryssland i Genève för att diskutera situationen i Ukraina.

Publisert: