Sista tipsen: Så väljer du höstens utbildning

Studievägledaren guidar dig

Funderar du på hur du ska tänka inför ditt val av högskola eller universitet?

Här ger Anna Cederin, studievägledare vid Stockholms Universitet, de sista tipsen inför anmälan till höstens utbildningar.

– Är man osäker vad man vill bli eller vad man vill göra med sina studier kan det vara bra att börja med att läsa en kurs, säger hon.

Nu på tisdag den 15 april, klockan 24.00, stänger webbanmälan för dig som ska välja universitets- och högskoleutbildning inför höstens terminstart.

Har du inte redan skickat in din anmälan är det hög tid att bestämma dig för vilken utbildning du vill söka.

Program eller kurser?

Anna Cederin, studievägledare vid Stockholms Universitet, berättar lite kring hur du ska tänka om du har svårt att bestämma dig.

– Först bör du fundera på om du vill läsa ett helt program eller kurser. Om du vill studera ett utbildningsprogram och få en examen som är en programexamen, eller om du vill läsa kurser för att förkovra dig ta en examen på det sättet, säger hon.

”Prova dig fram mellan olika ämnen”

Hennes tips till dem som är osäkra är att börja med att läsa en kurs.

– Du kan prova dig fram mellan olika ämnen, om man är osäker på vilket ämne man vill ta ut sin examen inom. Du kan läsa tre eller två ämnen tre terminer i rad och därefter bestämma vilket ämne som ska bli ditt huvudämne. De andra kurserna kan du ha kvar och baka in i din examen.

Är det viktigt att man tycker ämnet är roligt?

– Jag tycker att man ska gå efter känslan ganska mycket. Men det är ganska olika, en del personer har specifika mål med vad de vill jobba med. Då kan man titta på vilken kompetens man behöver och vad finns det för kurser att läsa inom det området.

– Vet du inte alls, då tycker jag att du ska kontakta en studievägledare och försöka orientera dig kring vad universitetsstudier är för något och hur man kan sätta ihop sin examen.

Ska man välja med hjärtat eller hjärnan?

– Där skulle jag inte säga att det finns ett generellt svar, det beror på vem du är. Är du en person som vet vad du vill jobba med i framtiden tycker jag att du kan tänka efter vilka kurser du behöver och välja med hjärnan vad som kan vara viktigt att ha med sig i en utbildning för just den arbetsmarknaden.

– Men är du en människa som inte är säker på vad du vill bli och behöver känna lust och inspiration till dina studier då tycker jag att det är bättre att känna efter och välja med hjärtat. Det är det du blir bra på. Har du lagt ner engagemang och lust i dina studier ger det bra studieresultat och även ett engagemang som följer med ut i arbetslivet. Det finns ingen poäng med att kämpa sig igenom en utbildning som man inte trivs med.

Hur viktig är skolan eller studieorten när man gör sitt val?

– Det man kan göra är att kontakta skolan och be att få ta del av utvärderingar som gjorts av tidigare studenter. Men högskolestudier ska ha en viss kvalité, även om det är klart att det kan variera. Men det finns ingen direkt ranking i Sverige om vilka skolor som är bra eller vilka skolor man ska undvika, säger hon.

Publisert: