’Vi har växt 100 procent’

avEric Tagesson, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nazisternas mål: Mandat i tio kommuner 10 000 röster i riksdagsvalet Agera bakom en städad fasad

1 av 4 | Foto: DÖMD TILL FÄNGELSE Stefan Jacobsson har varit partiledare för Svenskarnas parti sedan i januari förra året och var tidigare en av frontfigurerna i den militanta organisationen Svenska motståndsrörelsen. Han säger att partiet har ökat stort de senaste åren – beroende på att många anser att Sverigedemokraterna är för flata. ”Vi har ingen skyldighet att ta emot människor från krigsdrabbade länder, säger han.

■ ■ De svenska nazisterna är mer aktiva än på många år.
■ ■ 2013 ökade antalet aktiviteter i vit makt-miljön med 28 procent, enligt organisationen Expo.
■ ■ I december förra året attackerades en antirasistisk demonstration i Kärrtorp av Svenska Motståndsrörelsen.
■ ■ För två veckor sedan blev sex personer knivhuggna i Malmö. Attacken misstänks ha utförts av medlemmar i Svenskarnas parti. Två män sitter häktade för mordförsök. En tredje är på flykt.
■ ■ Nu storsatsar Svenskarnas parti inför valet i höst. De siktar på att ta mandat i 30 kommuner.
■ ■ Aftonbladet har granskat Sveriges största nazistiska parti.

Medlemmar ur nazistiska Svenskarnas parti knivhögg den 8 mars flera meningsmotståndare i Malmö.

I höst ställer partiet upp i valet i ett 30-tal kommuner och har som mål att få ihop 10 000 röster i riksdagsvalet.

– Vi vill ha ett etniskt svenskt Sverige och ompröva medborgarskapet för alla som kommit hit efter 1975, säger partiledaren Stefan Jacobsson.

Svenskarnas parti är Sveriges största nazistiska organisation. 1994 bildades partiet, då under namnet Nationalsocialistisk Front, NSF, som 2008 bytte namn till Folkfronten för att 2009 bli Svenskarnas parti.

I förra valet satsade partiet i åtta kommuner och fick, genom 102 röster, ett mandat i Grästorps kommun – en plats som i dag dock står tom efter att den dåvarande partiledaren Daniel Höglund förlorat platsen, då han enligt Skatteverket inte var bosatt i kommunen.

Mest aktiva nazistpartiet

Nazistpartiet är mycket aktivt inför årets val. Enligt Stiftelsen Expos årsrapport är Svenskarnas parti den högerextrema organisation som genomfört flest aktiviteter, exempelvis demonstrationer propagandaspridning och torg-möten under 2013, sammanlagt 1617 aktiviteter.

– Vårt mål i valet är tio kommunala mandat och 10 000 riksdagsröster, det tror jag är realistiskt, säger Stefan Jacobsson.

Hur många medlemmar partiet har vill han inte berätta. Men det stora flertalet är unga män.

– Under 2012 hade vi en 100-procentig ökning av antalet medlemmar. Så vi växer.

Anledningarna till detta tror Stefan Jacobsson är flera.

– Till exempel den ohejdade invandringen och att de politiska beslut som fattas i dag inte främjar det svenska folket. Många tycker att Sverigedemokraternas politik blivit för flat och då tittar man åt vårt håll.

Oklar definition

Han säger att partiets långsikt­iga mål är ”ett etniskt svenskt Sverige”.

– Det är svenskar som ska bo i Sverige, helt enkelt.

Hur de definierar svensk är dock inte helt klart.

– Har du svenska föräldrar är du svensk, och är svensk bakåt i tiden. Om du tillhör samma folkslag som svenskarna eller ett närstående folk från norra eller västra Europa så har du efter en generation ­troligtvis assimilerat dig och uppfattas som svensk.

Är exempelvis de personer som arbetskraftinvandrade till Sverige från Jugoslavien för 50 år ­sedan och bott här sedan dess, svenskar enligt er?

– Det är svårt för mig att säga. Men vi vill ompröva medborgarskapet för alla som kommit till Sverige efter 1975 för att se om de kan anses som svenskar och kan ha ett svenskt medborgarskap.

Partiet vill att de som inte ”klarar” omprövningen ska tvingas lämna Sverige.

– Enligt devisen sist in först ut. Det är inget vi ser som en snabb kort process. Vi räknar med att det kan ta runt 40 år att genomföra detta.

En del kommer ju, menar Stefan Jacobsson, ”klara sig” om de arbet­at och ”gjort rätt för sig”.

– När vi inte tar in nya sen så ­försvinner ju, jag vill inte säga problemet, men då försvinner ju den delen i ekvationen.

”Är svenskarnas land”

I partiets punktprogram står: ”Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.”

Varför vill ni ha ett ”etniskt svenskt Sverige”?

– Av flera skäl. Dels anser vi att homogena samhällen är tryggare än multietniska – de har en starkare empati till varandra. Sen anser ju vi att Sverige är svenskarnas land. Det finns kanske sju miljoner svenskar i världen i dag, varför ska vi ge upp Sverige till förmån för att andra människor ska komma hit som inte har en historisk rätt detta land – det är vårt land.

”Se vad det kostar”

Ni tycker inte Sverige har någon skyldighet att hjälpa människor på flykt från till exempel krigsdrabbade länder?

– Nej, jag ser inte att vi har någon skyldighet att ta emot dem. De siffrorna som Sverige tar emot spelar ändå ingen roll i ett globalt perspektiv. Och vi måste se till vad det kostar.

Tillsammans med Svenska Motståndsrörelsen, SMR, är Svenskarnas parti helt dominanta bland de nazistiska grupperna i Sverige.

Medan SMR är en utomparlamentarisk militant nazistorganisation har Svenskarnas parti en mer städad fasad. Men de båda grupperna står varandra nära. Många av de ledande personerna i respektive grupper är vänner och delar bakgrund inom extremhögern. Flera personer har dessutom hoppat mellan de olika organisationerna.

Efter händelserna i Kärrtorp, då SMR överföll en fredlig antirasistdemonstration, fördömde dock Svenskarnas parti händelsen. 

– Angreppet i Kärrtorp förde inte svensk nationalism närmare varken delmål eller slutmål och jag hoppas innerligt att något sådant inte sker igen, skrev partistrategen Daniel Höglund i en krönika.

”En tragisk händelse”

Stefan Jacobsson säger att de inte har ”något samarbete” med SMR.

Han säger att det som hände i Malmö, när flera vänsteraktivister knivhöggs av personer med kopplingar till Svenskarnas parti, inte har något med partiet att göra och att det var ”en tragisk händelse som ingen önskar hade inträffat”.

Partiets linje är att de mordförsöksmisstänkta partimedlemmarna handlade i nödvärn efter att de angripits.

– Vi tar konsekvent avstånd från politiskt våld.

Många i Svenskarnas partis toppskikt är dömda för våldsbrott. Hur ser du på det?

– Det är inget som är eftersträvansvärt, så att säga.

Hur ser du på misstankarna om försök till mord mot flera medlemmar i partiet efter händelserna i Malmö?

– Oavsett vem man väljer att tro på om vad som hänt så är det som hänt ytterst beklagligt.

”Vill avskaffa demokratin”

Han menar att de brottsmisstänkta högerextremisterna handlade i självförsvar.

– Även om det är mest skador på ”vänstersidan”, säger det inget om hur angreppet startade och hur hotsituationen såg ut för de här fyra brottsmisstänkta personerna.

Enligt en rapport från Justitiedepartementet har Svenskarnas parti som mål ”komma till makten på demokratisk väg och sedan avskaffa demokratin till förmån för ett styre som enbart gynnar etniska svenskar”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM