Erlandsson om S-offensiven: ”De har lämnat småfolket bakom sig”

Publicerad:
Uppdaterad:
Erlandsson och Lööf.
Erlandsson och Lööf.

NYHETER

Stefan Löfven ska försöka nå regeringsmakten genom att spöa Centerpartiet på deras hemmaplan.

Men i C-lägret är man inte oroliga över S-ledaren landsbygdsoffensiv.

– Vi tar gärna matchen. Socialdemokraterna har lämnat småfolket och det övriga landet bakom sig, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).  

I den nya boken "Humlan som flyger", skriven av SvD-journalisterna Lena Hennel och Lova Olsson, avslöjar Stefan Löfven Socialdemokraternas taktik för att vinna valet nästa höst. Målet är att sparka Centerpartiet ur riksdagen genom att slå till på det gamla Bondeförbundets hemmaplan – landsbygden. Inför valet ska S utveckla sitt program för att göra hela Sverige levande.

– Vi ska ha en ännu bättre politik som mycket väl kan komma att attrahera deras väljare, säger Löfven enligt SvD.

Hyllas av Persson

Taktiken applåderas också av den gamla statsministern Göran Persson (S), som menar att C redan är illa ute i opinionen.

– Minsta lilla förskjutning där, någon procents stadigvarande sänkning av Centerpartiets väljarandel, innebär att det blir omöjligt för Fredrik Reinfeldt att bilda regering. Om jag vore Stefan Löfven skulle jag göra en resa i Sverige och tala om vikten av en levande landsbygd, säger Persson till SvD.

Men hos Centerpartiet säger man sig vara föga förskräckt över den planerade S-attacken.

– Det är bra att det hemlighetsmakeri som har varit kring sossarnas valstrategi nu är borta. Det är bra att man tillkännager att vi är deras huvudmotståndare. Vi tar jättegärna matchen och gör det på vår hemmaplan, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

"Lämnat småfolket bakom sig"

Enligt honom så är dagens S-politik förankrad i en storstad där det finns tunnelbana.

– Det kan exemplifieras med det som de kallar vägslitageavgift, kilometerskatten, till exempel. Det kommer drabba andra delar av landet något alldeles oerhört, där man inte har någon tunnelbana.

Det finns historiska band mellan S och C då partierna vid flera tillfällen har samarbetet. Men enligt Erlandsson så har socialdemokratin lämnat "småfolket och det övriga landet bakom sig".

– Jag har varit med ett antal år i politiken och följt de olika partiernas utveckling. S har i dag inget genuint intresse av vanliga människor i hela landet längre. Man stod en gång upp för de sakerna, det gör man inte längre tycker jag. Det är bara att titta i deras budget, säger han.

Han pekar också ut V och MP som ett hot mot landsbygdens folk.

– De partierna är ju S samarbetspartners och de har förslag som slår oerhört mot områden utanför de stora städerna. Frågan är hur folk ska komma till sina arbeten och fritidsnöjen om bensinskatten höjs? Hur ska människor och deras produkter förflytta sig överhuvudtaget. Det är en rejäl skattesmäll som V och MP vill lägga på landsbygden.

Hoppas på debatt

Erlandsson säger dock att han är glad att det nu står klart att hans parti är socialdemokratins huvudmotståndare.

– Vi är glada över att få ta matchen. Vi har inbjudit till landsomfattande debatter med socialdemokratin i den här frågan. Jag förutsätter att Löfven nu vågar ta debatten med Annie Lööf. De har ju konsekvent tackat nej tidigare.

I dag lämnade C:s partisekreterare Michael Arthursson över en debattinbjudan till S-kansliet i Rikdagen. Den är undertecknad av Arthursson och partiledaren Annie Lööf och riktar sig till Stefan Löfven och Carin Jämtin.

Publicerad: