Etiopisk dokumentär om Johan och Martin

avLisa Röstlund

Utmålar journalisterna som terrorister med hjälp av Bildt-citat

Dokumentären utmålar journalisterna som terrorister med hjälp av Bildt-citat

Som svar på SVT-dokumentären om Johan Persson och Martin Schibbye släpper Etiopien nu en egen dokumentär.

Där fortsätter regimen framställa dem som terrorister – bland annat genom att citera utrikesminister Carl Bildt.

– Jag vill fråga fler etiopiska journalister om hur det använts och vilken effekt det haft, säger Martin Schibbye.

I SVT-dokumentären Diktaturens fångar som sändes i måndags skildras hur journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye utsattes för skenavrättningar och utpressning av etiopiska militären, då de tillfångatogs i Ogadenprovinsen juli 2011.

En stor mängd filmmaterial, utsmugglat av en avhoppare från Ogadenregeringen, visar också att regionpresidenten Abdi Muhamoud Omar, vicepresidenten Abdullahi Wereer, chefen för statsfängelset och ledningens milis utsätter folket i Ogaden för mord, tortyr, utpressning, olaga frihetsberövande och våldtäkter.

Anklagelser om kiss och kokain

Etiopitsk tv har tidigare sänt flera dokumentär om Johan och Martin, och har nu gått ut med en ny. Filmen är på engelska och ligger i högerspalten på Cakaar news sajt.

Den präglas av dramatisk, mörktonig musik och tar upp att journalisterna tagit sig in i Ogaden med hjälp av rebellorganisaionen Ogaden national liberation front, ONLF, som av etiopiska regeringen klassats som terrorister.

På en bild ses Johan Persson stoppa något i munnen, vilket speakerrösten hävdar är kokain.

– De hävdar att Johans snus är kokain, och de hävdar att vi ska ha kissat och bajsat på oss då vi greps, så att de fick köpa nya kläder åt oss. De fortsätter att visa sekvenser av oss, som avslöjades som fejk för över ett år sedan. Det är förnedring, 40 minuter diktatur-tv, ett klassiskt svar av Ogadenregimen, säger Martin Schibbye.

Citerar Bildt

Abdullahi Yusuf, regionalt säkerhetsansvarig i Ogadens regering uppger att regeringen "höjt ribban" och att ingen numera ställer sig över lagen och att fångar behandlas rättvist.

– De borde ha tagit sig in genom att söka visum. Det här var inte journalister. De var beväpnade terrorister, säger vice president Abdullahi Wereer i filmen.

Utrikesminister Carl Bildt (M) citeras via nyhetsbyrån AFP: "Han sa kort efter deras gripande att de bara har sig själva att skylla eftersom de var i en zon dit vi avrått från att resa".

– Svenska regeringens kommentarer visar tydligt att de befann sig på fel sida om alla lagar, säger speakerrösten efter att Bildt citerats.

Schibbye har aldrig sett citatet på engelska i etiopiske media tidigare.

– Jag blir förvånad över att se det så här. Jag vill prata med fler etiopiska journalister och få veta mer om hur citatet användes och vilken effekt det haft, säger han.

"Magstarkt"

Generellt beskriver Martin Schibbye hur han reagerar rent fysiskt av att se dokumentären.

– Man har ett slags kroppsminne. Man blir svettig och skakig bara av att se. Det vi gick igenom var fyra fem dygn av skenavrättningar och rättslöshet som regisserades av vice presidenten.

Han beskriver filmen som en desperat manöver av en desperat regim som nu känner sig pressad av att filmmaterial därifrån av misstänkta folkrättsbrott nu ska granskas juridiskt.

– Det är anmärkningsvärt att vice presidenten nu släpper en film om att allt är bra. Det han borde göra i så fall är att öppna upp Ogaden för internationella journalister. Det är motsägelsefullt att hålla regionen stängd och samtidigt släppa egna dokumentärer.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt, vars pressektreterare Erik Zsiga meddelar att han eventuellt kan återkomma och att han just nu befinner sig på möte i Sydkorea.

– Det låter magstarkt, säger Erik Zsiga om att Bildts citat används i dokumentären.