Åkesson söker extremt samarbete i EU

Publicerad 2014-03-10

Sverigedemokraterna kommer att söka sig till gruppen i EU-parlamentet som franska Nationella Fronten nu försöker skapa.

Gruppen anses av många vara extrem, skriver Dagens Industri.

– Vill vi tillhöra en grupp så är det förmodligen den vi har att välja på, säger han till tidningen.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att man inte kommer att ge besked om vilka man ska samarbete med i Europaparlamentet.

Nu tar dock partiledaren Jimmie Åkesson bladet från munnen och berättar i en intervju med Dagens Industri om hur man tänker kring partigrupperna i parlamentet.

Han berättar att partiet förmodligen kommer att söka sig till den grupp som franska Front National nu försöker bilda.

– Man kan nu se att Marine Le Pen som ny partiledare (för Nationella Fronten, reds. anm) verkligen har tagit strid mot den gamla bunkerfalangen i partiet. Hon vill driva partiet i en modern och granska fräsch riktning tycker jag, säger Jimmie Åkesson.

”Inte det bästa ryktet”

Han säger att han inte vet om det är något speciellt som lockar med Nationella Fronten, men att det krävs grupptillhörighet om partiet vill få inflytande i Europaparlamentet.

Dansk Folkeparti har tidigare gjort klart att Nationella Fronten inte är ett alternativ, på grund av antisemitism inom partiets historia, skriver DI. Jimmie Åkesson får frågan om varför Sverigedemokraterna gör en annan bedömning.

– Därför att vi inte vet var vi är välkomna. Det man säger om Nationella Fronten i Sverige säger man om oss i Frankrike. Vi har inte det bästa ryktet ute i Europa heller, säger Jimmie Åkesson.

Vill undvika fler kulturer

Sverigedemokraterna tycker att Sverige bör lämna EU och att samarbetet inte bör utvidgas med fler länder.

– Ju mer man utvidgar den med länder som har väldigt olika kulturer och språk, desto större risk är det också att man bygger in motsättningar och konflikter, säger han.

Klimatförändringar naturligt förlopp

I intervjun berättar Jimmie Åkesson också om hur han ser framför sig att Sverigedemokraterna tillsammans med Alliansen kan köra över en framtida rödgrön regering.

Partiet vill inte att ett nytt förbud mot ny kärnkraft ska införas, och tror sig kunna räkna med Alliansens stöd för att rösta ned ett sådant förslag. SD vill heller inte se några höjningar av miljöskatter utan vill tvärtom sänka flera.

– Klimatförändringar har vi, de kommer att ske alldeles oaktat vad vi gör och det får vi inse. Det finns ett naturligt förlopp i det. Dessutom har det gått så långt att vi kommer se temperaturförändringar, så är det, säger Jimmie Åkesson.

”MP är extremister”

Miljöpartiet ser partiledare som den direkta motpolen till Sverigedemokraterna och säger att han ska göra allt för att begränsa deras inflytande.

– Miljöpartiet är ett extremistparti och jag är väldigt bekymrad över att de är så nära att komma in i Rosenbad. Det kommer att göra oerhört stor skada i regeringsställning.