Fjärde misstänkt pekas ut för mordförsöken

avErik Melin

1 av 5 | Foto: Patrick Persson
En 25-åring skadades allvarligt efter att ha misshandlats. Flera män med nazistkopplingar har gripits av polisen.

En fjärde man med nazistkopplingar pekas ut för mordförsöken i Malmö.

Uppgifterna kommer från en av de som knivskars, skriver Sydsvenskan.

Mannen hade i går ännu inte hörts av polisen.

Tre personer är anhållna, misstänkta för mordförsök efter attacken i Malmö i lördags natt. Två av dem har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti, enligt Sydsvenskan.

Totalt misshandlades sex personer och två av dem vårdas fortfarande på sjukhus. En av dem, en 25-årig fotbollssupporter, har allvarliga skallskador. Han hålls nedsövd för att påskynda återhämtningen i hjärnan, uppger Svenska Dagbladet.

Den andre som är kvar på sjukhus, en man med punkterad lungan, pekar nu ut en fjärde person som inbladad i attacken. Han säger till Sydsvenskan att han kände igen mannen som knivskar honom.

Har inte hörts

Ytterligare ett vittne berättar för tidningen att hon i närheten av brottsplatsen såg den utpekade fjärde mannen.

Den utpekade mannen är med i nazistiska Svenskarnas parti, men hade inte hörts av polisen när tidningen pratade med den skadade mannen.

– I nuläget är det inte aktuellt med fler frihetsberövanden. Framåt kan jag inte kommentera, säger kammaråklagare Neela Frisell till Sydsvenskan.

Grupperna möttes

De tre anhållna hade varit ute på krogen med ytterligare tre personer. Efteråt ska de varit ute på stan för att sätta upp klisterlappar för Svenskarnas parti.

Samtidigt var sex personer på väg från demonstrationen "Ta natten tillbaka". Den hålls varje år på internationella kvinnodagen 8 mars.

Klockan 00.30 möttes de två grupperna på Kristianstadsgatan. Nu försöker polisen utreda vad som hände. Båda sidor hävdar att de blev angripna.

”Rörigt att utreda”

Mats Attin är inre befäl vid Malmöpolisen. Han säger att den här typen av händelser är väldigt svårutredda.

– Här var det jättemånga som slogs och det var rörigt. Många var påverkade och vittnen säger olika saker. Vad man tror att man ser behöver inte vara det som faktiskt hände, det kan vara det man vill se, säger han till Aftonbladet.

Gruppen från demonstrationståget säger att de blev attackerade med flaskor och sedan angripna med kniv.

Svenskarnas parti skriver i ett pressmeddelande att de sex personer som satte upp klisterlappar blev attackerade med flaskor och flydde. En av dem ska enligt partiet ha kommit på efterkälken och attackerats varpå de övriga gick till motattack.

Får stort stöd

Den nedsövda 25-åringen beskrivs som en engagerad supporter till fotbollslaget Malmö FF. Han arbetar dessutom med hbtq-frågor. Mannen var med och startade gruppen "Fotbollssupportrar mot homofobi”.

Mannen får nu stöd från flera i MFF:s fotbollslag och supportergrupper, även från andra lag.

En stor väggmålning har målats vid gatan där mannen skadades.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Neela Frisell. Varken Malmöpolisen eller Säpo ville i natt kommentera uppgifterna om den fjärde utpekade mannen.