De låg bakom naziattacken

Av: Lisa Röstlund, Nivette Dawod, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: ”Alla gripna är från högersidan” Nio med kopplingar till nazistiska organisationer

1 av 7

Totalt 26 personer sitter anhållna efter nazistattacken mot en demonstration i Stockholm.

– Alla gripna är från högersidan, säger Jonny Petersson, operativ chef vid polisen i Söderort, till DN.

Aftonbladets granskning visar att nio av dem har tydliga kopplingar till nazistiska organisationer eller är dömda för grova vålds- och hatbrott.

Olaga vapeninnehav, misshandel, hets mot folkgrupp, olaga hot.

Listan är lång över de brott som flera av de anhållna tidigare har begått.

Nu är de också misstänkta för våldsamt upplopp. De attackerade ett antirasistiskt demonstrationståg i Kärrtorp i Stockholm i förrgår - med glasflaskor, bengaler och tillhyggen.

Flera poliser skadades. Två personer blev knivhuggna.

– Alla gripna är från högersidan, säger Jonny Petersson, operativ chef vid polisen i Söderort, till Dagens Nyheter.

Misshandel

Polisen uppgav i går att 26 personer sitter anhållna efter attacken.

Minst 22 av dem, alla män, har enligt åklagarna Mattias Björk och Tove Kullberg bedömts vara i behov av en offentlig försvarare.

Aftonbladet har kartlagt några av dem som misstänks ligga bakom nazistattacken.

Nio av de 22 har tydliga kopplingar till högerextremism, terrorism eller våldsbejakande och nazistiska organisationer och/eller är dömda för grova hat - och våldsbrott.

Sju av dem har öppet deklarerat att de stödjer nazistiska Svenska motståndsrörelsen, som tagit på sig ansvaret för attacken i Kärrtorp.

En stöder öppet Svenskarnas parti, före detta Nationalsocialistisk front. En av de anhållna umgås med flera av de anhållna på sociala medier, visar Aftonbladets kartläggning.

En 19-årig man dömdes för ett halvår sen för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Han och en vän attackerade fyra ungdomar på en fest hösten 2012. Hans vän dömdes senare för mord på en ung man i Vallentuna.

En 21-årig man är flera gånger dömd för våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och misshandel med hatbrottsmotiv.

”Policy att använda våld”

Men i Svenska motståndsrörelsen finns fler än våldsamma gatuaktivister och huliganer. Flera män, högre i hierarkin, har förr varit ute och bråkat på gatan. Nu håller de föreläsningar och skriver på forumet Nordfront. En av dem är Pär Öberg, 41, bland annat presstalesman och juridisk rådgivare. Han ingår i organisationens ledning.

– Vi har som policy att använda våld i självförsvar och är det några som aggressivt hotar att jaga ut oss ur Kärrtorp är det klart att det blir våld, det är inget konstigt med det, säger han till Dagens Nyheter.

Ledaren för SMR heter Klas Lund. Han dömdes 1986 till fyra års fängelse för dråp på Ronny Landin, 21, som ingripit mot ett överfall på  invandrare i Nynäshamn. Lund var tidigare aktiv i VAM, Vitt ariskt motstånd.

Hela listan: Här är de misstänkta

Publicerad: