USA vill hjälpa Ryssland inför OS

Erbjuder säkerhetssamarbete efter terrordåd

Två självmordsdåd på lika många dagar dödade minst 34 människor i Volgograd.

Nu sträcker USA ut en hand till Ryssland – och erbjuder hjälp med säkerheten.

Samtidigt har polisen gripit "ett dussintal" personer efter dåden.

Vid lunchtid i söndags, lokal tid, sprängde en självmordsbombare sig själv i luften vid tågstationen i staden Volgograd i sydvästra Ryssland. I går inträffade ytterligare ett självmordsattentat – i samma stad.

Mitt i morgonrusningen inträffade en explosion i en trådbuss.

Erbjuder mer samarbete

Sammanlagt dog minst 34 personer och fler än hundra skadades.

Efter dåden beordrade president Vladimir Putin att nödvändiga åtgärder skulle vidtas för att upprätthålla säkerheten i hela landet.

Han lovar att Ryssland "ska bekämpa terroristerna kraftfullt och oavbrutet till dess att de är helt utplånade", rapporterar Reuters. Kommentarerna i talet på nyårsafton var första gången som Putin uttalade sig om de två bombdåden offentligt.

Och ett dussintals personer har gripits, hundratals platser har undersökts och över 150 vapen har beslagtagits i samband med en omfattande polisinsats i Volgograd, rapporterar Interfax och Reuters.

Frågor om säkerhet

Säkerheten ska ha stärkts ytterligare vid viktiga platser i staden, säger en talesperson för insatsen till Interfax och tillade att det överlag är ganska lugnt i staden i dag, skriver TT.

Polisen får in många tips från allmänheten – under bara en timme ringde över hundra personer med tips, enligt talespersonen.

Attentaten har också väckt frågor kring landets förmåga att säkerställa säkerheten. Framför allt på grund av att OS i Sotji startar om en dryg månad.

För även om det är runt 70 mil mellan Sotji, värdstaden för spelen, och Volgograd har bland andra den tjetjenske rebelledaren Doku Umarov uppmanat till direkta attacker mot OS.

Nu sträcker Vita huset ut en hand till Ryssland och erbjuder ett djupare säkerhetssamarbete, skriver Time.

"Förlitar oss på arrangören"

"USA:s regering har erbjudit vårt fulla stöd till Rysslands regering för säkerhetsförberedelserna inför de olympiska spelen, och vi välkomnar möjligheten till ett närmare samarbete för idrottarnas, besökarnas och andra deltagares säkerhet", säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet, enligt Time.

Marir Harf, talesperson för USA:s utrikesdepartement, säger att man jobbat nära ryska myndigheter i flera månader för att framför allt säkerställa säkerheten för den amerikanska OS-delegationen.

Internationella olympiska kommittén, IOK, sa i ett uttalande i går att man är övertygad om Rysslands förmåga att skydda spelen och presidenten för Rysslands olympiska kommitté, Aleksandr Zhukov, har sagt till nyhetsbyrån Itar-Tass att man är förvissad om att "allt som kunnat göras har gjorts".

Svenska motsvarigheten, SOK, rekommenderar sina aktiva att hålla sig inom ackrediterat område och att bara nyttja OS-organisationens färdmedel, uppger TT-

– Vi förlitar oss på att arrangörerna ansvarar för ett säkert OS, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo till nyhetsbyrån.

Publisert: