Lööf: Borg och Björklund är populister

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Annie Lööf får intern kritik - men utåt har det varit tyst.

Centern partiledare Annie Lööf anklagar Allianskollegorna Borg och Björklund för att ha vänt kappan efter vinden.

Hon anser att de går V-ledaren Sjöstedts ärenden i frågan om riskkapitalister som ägare inom välfärden.

– Det är populistiskt, säger hon i SvD.

Vinster i välfärden har länge varit en het potatis på den politiska agendan. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har under debatten hela tiden varit tydlig i frågan: Riskkapitalisterna hör inte hemma i välfärden.

”Ägarna lever på skattepengar, men själva undviker de alltså ­genom avancerade upplägg att betala skatt” skrev V-ledaren i våras på Aftonbladets debattsida.

Nu har han fått stöd för sitt resonemang – från finansminister Anders Borg (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi vill ha bort riskkapitalbolagen som ägare eftersom att de är för kortsiktiga, sa Björklund i november och menade att det inte är ”bra ägare” inom sjukvård och äldreomsorg.

Kommer inte ändra sin syn

En åsikt Anders Borg också ställde sig bakom kort i oktober.

I Svenska Dagbladets partiledareintervju berättar Annie Lööf vad hon tycker om Allianskollegornas utspel:

– Det är populistiskt, säger hon till tidningen.

Centerledaren säger att partiet inte kommer att ändra sin syn på vinster inom välfärden och menar att det är att ”välja den enkla vägen och förbjuda vissa saker”.

– Men vad händer om det är en kommunal aktör som misskött sig? Ska vi förbjuda kommunal verksamhet då? säger Lööf till SvD.

”Omöjligt att förbjuda”

Hon tycker att kollegorna går oppositionens ärenden i frågan när de vänt kappan efter opinionen.

– Jag tycker att man anpassar sig till Jonas Sjöstedts agenda. Det är helt omöjligt att i lagstiftning förbjuda vissa ägarformer inom välfärden, säger centerledaren till tidningen.

Aftonbladet har sökt Jan Björklund och Anders Borg. Finansministerns pressekreterare Caroline Karlsson säger att ”Anders Borg inte är tillgänglig för kommentarer”.

Publicerad: