Bråket fortsatte efter sändningen

Valtemperaturen höjdes rejält när kampen om ekonomin stod på spel sig i SVT:s Agenda.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson anklagade finansminister Anders Borg (M) för att vara "helt tokig".

– Han kommer att lämna stora hål i statens finanser efter sig, säger hon.

Knappt fem månader före höstens riksdagsval möttes finansminister Anders Borg (M) Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i en debatt i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

De båda var på plats för att debattera den vårbudget som regeringen presenterade några veckor sedan och det svar som S ska presentera i dagarna.

Debatten var tuff och de hårda anklagelserna stod som spön i backen. Enligt Anders Borg så saknar Andersson och hennes parti helt trovärdighet i sin ekonomiska politik. Han menar att partiet är ute på en "löftesturné".

– Vi vill hålla ordning och reda i de offentliga finanserna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är splittrade och lovar olika saker. Det är en orkan av förslag och i slutändan kommer man svika väljare, sa Anders Borg.

"Du är faktiskt helt tokig"

Magdalena Andersson slog tillbaka och menade att Alliansregerigen genom sin politik skapat stora klyftor och lånat av skattebetalarna för att finansiera skattesänkningar.

– I stället för att dra ur fingrarna ur syltburken och be om ursäkt så börjar du beskylla andra. Du är faktiskt helt tokig. Borgliga regeringar skapar oordning i statens finanser för tredje gånger i rad när de får chansen.

Efter debatten fortsatte de hårda orden utanför studion i TV-huset i Stockholm. Anders Borg var "djupt bekymrad" över bristen på gemensamma besked från oppositionen.

– De ställer ut breda löften till praktiskt taget alla väljargrupper på alla områden utan finansiering. Det skulle undergräva skyddsvallarna i svensk ekonomi och leda till att arbetslösheten rusar upp vid nästa lågkonjunktur, säger han.

Inga problem

Men enligt Andersson är det inget konstigt att hennes parti går till val själva.

– Sedan får väljarna välja och sedan får man se vad det blir. Så kommer det vara för alla partier, för det finns ju inget som tyder på att fyra borgerliga partierna tillsammans skulle få egen majoritet, säger hon.

Hon menade också att Borg konsekvent undvikit att tala om sin egen politik under debatten.

– Det beror ju på att han inte har några förslag. Det var synd att han inte pratade om sin egen politik utan var helt uppehållen vid Socialdemokraterna och oppositionen. Vi står upp för ordning och reda i statens finanser medan Anders Borg bryter mot budgetreglerna, inte bara enligt mig utan alla hans egna expertmyndigheter.

Borg fortsatte att peka på riskerna att agera som de rödgröna partierna för - att inte ge gemensamma besked före valet.

– Så håller de på område efter område och till slut är det 40 miljarder i utgiftslöften som de inte finns finansiering för. Det är djupt ansvarslöst.

"Väldigt bekymmersamt"

Han menar att det enda rimliga är att ge gemensamma besked "krona för krona".

– Det är väldigt bekymmersamt att Socialdemokraterna är så pass ansvarslösa. Vi riskerar att hamna i ett läge där regeringsmakten förlamas av svek, budgetgräl, avhopp och då står vi maktlösa vid nästa lågkonjunktur. Då dras arbetslöshet upp, det är ett svek mot de arbetslösa.

Publisert: