Attackerna fortsatte efter debatten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Reinfeldt: Löfven vill inte svara på frågor

Efter debatten fortsatte den hårda tonen mellan partiledarna.

– Stefan Löfven vill inte svara på frågor om sin egen politik, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Debatten slutade inte med att tevekamerorna slocknade. Också efter den hätska debatten fortsatte partiledarna gå hårt åt varandra.

– Stefan Löfven vill inte svara på frågor om sin egen politik, medan vi visade på ett sammanhållet alternativ, säger Fredrik Reinfeldt efter debatten.

Och Löfven går till motattack.

– Det är viktigt att tydliggöra skillnaderna i svensk politik och jag tycker att vi gjorde det. Regeringen använder reformutrymmet för att sänka skatten. Vi satsar på skola, jobb och välfärd, säger Stefan Löfven (S) när Aftonbladet träffar honom efteråt.

Även Reinfeldt talar om att valet har blivit tydligare.

MP: Vill inte bilda allians med S

Under debatten attackerades Stefan Löfven flera gånger i regeringsfrågan – om hur och med vem socialdemokraterna vill styra. Och efter debatten fortsatte Göran Hägglund attackera honom för det.

– Det som blev väldigt tydligt för tittarna var att på vår sida är det fyra partier som har kunnat samarbete, som kan samerbeta, som vill samarbeta, som tycker det är roligt att samarbeta. Men det är helt obekant på andra sidan hur ser ett samarbete ut, säger Göran Hägglund (KD).

Åsa Romson (MP) förklarar hur i alla fall miljöpartiet tänker i regeringsfrågan.

– Vi kommer inte att bilda någon allians med socialdemokraterna. Men man kan se min replik att vi vill sitta i regering som en invit till S eftersom vi inte vill sitta i alliansregering.

Jimmie Åkesson (SD) upplevde det som en underhållande debatt men kände att han inte riktigt fick vara med.

– Det blev det att jag hamnade lite utanför och får tvinga mig in och avbryta folk och det känns inte alltid bra, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– Nu ska jag gå hem och äta någonting. Jag har en hamburgare som är ganska kall nu, säger Jimmie Åkesson.

Taggade politiker innan debatten

Det var åtta taggade partiledare som debatterade i tevehuset. Huggen mot varandra påbörjades redan innan debatten började.

Först plats i tevehuset var Åsa Romson (MP). Och redan när hon kom, en timme innan debatten, attackerade hon alliansen.

– Den enorma skattesänkarpolitik som alliansen står för stärker inte Sverige, säger Åsa Romson.

Jobben fick mycket utrymme i debatten och det var också jobbet politikerna ville tala om.

– Jobben är det viktigaste och skolan. Jag hoppas att de rödgröna ska ge besked om hur de ska formera regering efter valet, säger Jan Björklund (FP).

Tidigare i dag avslöjade Aftonbladet några av partiledarnas främsta argument inför kvällen. Bland annat att Annie Lööf (C) skulle attackera S för att de, enligt henne, straffbeskattar landsbygden.

– Den här kvällen slipper Löfven inte undan att prata landsbygd, sa hon när hon fram till tevehuset och genomgående i debatten talade hon också om landsbygden.

Sjöstedt laddade med vissångare

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hade laddat genom att lyssna på den kanadensiska vissångaren Joni Mitchell.

Hans huvudfråga var som väntat vinsterna i välfärden.

– Vår huvudfråga är vinster i välfärden, där hoppas jag på en kovändning från de andra partierna, sa han inför debatten.

Publicerad: