Domaren: Hon kan mycket väl ha sagt nej

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sex pojkar frias från grov våldtäkt – av gammal lag

1 av 2 | Foto: Svea hovrätt
DOMEN Flickan var inte hjälplös nog – därför kan de sex pojkar som hade sex med henne inte dömas.

Hon sa nej flera gånger men fick sin mobiltelefon stulen och sina kläder avslitna i ett låst rum.

Gällande lag säger att 15-åringen blev våldtagen av sex pojkar.

Men hovrätten använde en gammal lagtext - och friade samtliga.

De sex pojkarna är skyldiga till grov våldtäkt, menar åklagare, målsägarbiträde, Solna tingsrätt och en 15-årig flicka som inte längre vågar gå ut när det är mörkt.

Nu frias alla pojkarna av Svea hovrätt. Orsaken är hovrättens tolkning av en lagtext som byttes ut första juni i år.

”Kände dödsfruktan”

2 mars 2013 kom den 15-åriga flickan till festen i Tensta i Stockholm vid 20-tiden på kvällen. Mot slutet av festen var det bara flickan och hennes kraftigt berusade kompis kvar i lägenheten tillsammans med sex, för henne okända pojkar som kom in, låste rummet, tog hennes mobiltelefon och drog av henne kläder.

– Hon kände dödsfruktan, säger hennes advokat Magnus Eriksson, som menar att flickan inte vågade göra motstånd av rädsla för pojkarna och i stället låg blickstilla.

Efter det första samlaget gick pojken ut. De andra pojkarna berättar i förhör att de stod utanför rummet och väntade på sin tur. En efter en hade de sex med flickan.

Faller mellan lagar

I tingsrätten fälldes grabbgänget för grov våldtäkt, men nu frias de i Svea hovrätt.

"Vid en samlad bedömning av målsägandens tillstånd finner hovrätten att hon väl kan sägas ha befunnit sig i en mycket utsatt situation", skriver rätten. Hade händelsen skett tre månader senare hade det varit ett direktcitat ur lagtexten om vad som ska ses som våldtäkt. Men då händelsen inträffade 2 mars i år – fyra månader innan lagändringen trädde i kraft – använde Svea hovrätt den gamla lagtexten där offret måste ha befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd:

– Uttrycket ("i en mycket utsatt situation") inbjuder naturligtvis till tanken att domen skulle ha blivit fällande, om den nya lagtexten hade tillämpats. Det är fullt möjligt att domen hade blivit fällande om den nya lagtexten tillämpats, säger Suzanne Wennberg, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Domaren: ”Tjatsex”

Flickan ska ha sagt nej flera gånger, tagit på sig kläderna och varit på väg att gå när hon puttades ned i sängen och kläddes av. Men enligt domen räckte inte det:

– Hon kan mycket väl ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt. Så kallat tjatsex är inte något som faller inom våldtäkt. De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt, säger domaren Sven Jönson.

Nu funderar kammaråklagarna Carolina From och Jenny Clemendtson på om de ska be Riksåklagaren ta fallet till Högsta domstolen. Den 15-åriga flickans advokat Magnus Eriksson menar att domstolens tolkning lämnat moralen bakom sig:

– Hon säger nej och gråter. Det faller på sin egen orimlighet att en 15-årig tjej vill ha sex med sex okända män i ett låst utrymme. Hon är försatt i vanmakt genom att de inte låter henne lämna rummet. Det här stämmer inte överens med de flesta människors värderingssystem.

Publicerad: