SD: Utländska tiggare ska kriminaliseras

Partiet vill förbjuda tiggare från andra länder

Personer från andra länder som kommer till Sverige för att tigga ska betraktas som brottslingar och utvisas, enligt Sverigedemokraterna.

–  Det enda sättet som vi ser som effektivt är att den här sortens människor inte får vara i Sverige, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson (SD).

Enligt Sverigedemokraterna har antalet utländska yrkestiggare ökat i Sverige under de senaste åren, och detta anser man är ett stort problem. Därför har partiet under Landsdagarna beslutat att man vill kriminalisera tiggeri för utländska medborgare som befinner sig i Sverige.

– Vissa i partiet tycker att vi borde förbjuda alla former av tiggeri, även svenskt.  Men nu har vi landat i den  här slutsatsen. I våra storstäder finns människor från Österuropa som kommer hit och tigger på ett väldigt påträngande sätt. Det är inte som en hemlös människa som tigger för tillfället där man befinner sig, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson i partiet.

”Följer efter dig”

Hur menar du att de är påträngande?

– Det kan väl svenska tiggare också vara. Men det här är tiggare som inte ger sig, som följer efter dig och som kan vara aggressiva om de inte får sin vilja igenom.

Hur vet du det, har du träffat dem?

- Hemma i Karlskrona har jag inte upplevt det problemet men i Stockholm har jag det. I tunnelbanan, eller när de kommer till uteserveringar där man sitter.

Richard Jomshof fortsätter:

- Har man inte i Sverige att göra och kommer hit som yrkestiggare så ska du avvisas, för oss är det enkelt.

Tung profilfråga

Att besluta om ett kriminalpolitiskt program att gå till val på var en av de viktigaste punkterna under Sverigedemokraternas landsdagar. Efter invandring räknas kriminalpolitiken som partiets tyngsta profilfråga. Och efter en lång debatt enades partiet om att helt ställa sig bakom den föreslagna kriminalpolitiken, med både nya och äldre frågor. Att föra ett offentligt register över dömda barnsexbrottslingar är en äldre fråga som SD beslöt sig för att fortsätta driva.

– Föräldrar vill naturligtvis veta om det bor en person i närområdet som är dömd för sexbrott mot barn. Då kanske man vill välja en annan bostadsort eller införa rutiner. Som förälder kan man oftare hämta sina barn om de är hos kompisar och vara mer noga med att kolla att de verkligen är där de borde vara, säger Richard Jomshof.

Sverigedemokraterna har också diskuterat om det borde finnas offentliga register över andra typer av brottslingar, men ännu så länge inte kommit fram till att man vill ställa sig bakom det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN