”De var genuint rädda för oss”

Knutbys nya pastor ser tillbaka på den hysteriska tiden efter mordet

Det tog flera år - men nu har lugnet kommit tillbaka till byn.

Ändå präglar Knutbydramat fortfarande livet i församlingen.

– Det är som om man sett en film, känns fortfarande overkligt, säger mordoffrets syster ­Anna Alexandersson.

En kall vinterdag för tio år sedan exploderade nyheten om mordet på pastorns fru i Knutby och spred sig över hela världen.

Över en natt gick medlemmarna i Filadelfiaförsamlingen från total anonymitet till kända ansikten i medierna. Sedan följde ett tiotal böcker, tv-dokumentärer och teaterpjäser om morddramat. ­Knutby blev ett begrepp och fick en plats i Sveriges kriminalhistoria.

Nu, tio år senare, finns bara en skylt på en stolpe intill den kurviga, smala vägen som leder in till ­Gränsta och församlingens kyrka kvar. På den står det ”Mördarslingan”.

Hur mycket av Knutbystämpeln är kvar?

– Det går att se när det är någon typ av kristen aktivitet i området. Då finns det plötsligt folk som ­stannar på vägen och tar kort. Och skylten, den hänger kvar, säger ­Patrik Waldau, äldstebroder i församlingen.

Tre pastorer i dag

Det är en fredagskväll och ­Aftonbladet är med på fredags­kafé i församlingens lokaler, en återkommande tillställning för medlemmarna, med musik och underhållning. De tre nuvarande pastorerna Peter Gembäck, Urban Fält och Johan Grimborg är här.

Urban Fält, som har ansvar för musikverksamheten, uppträder i kväll. 2004 bodde han granne med den nu livstidsdömde Helge Fossmo. Nu bor han och hans ­familj i Fossmos hus, som då ­kallades ”mordvillan”. Huset har målats om och renoverats, insidan har gjorts om helt, berättar pastorerna.

Alla spår efter Fossmo har ut­raderats, rummet där han sov på mordnatten är borta. Väggarna har tagits bort och utrymmet står tomt.

– Vi har byggt om hysteriskt. Det var en själavårdsprocess, säger Peter Gembäck.

För tio år sedan var han pastor och jobbade som snickare. Kort efter mordet blev han församlingens presskontakt.

– Det var det dummaste jag gjort. En släkting som var pr-konsult kom för att hjälpa till. Han sa: ”Peter, det kommer att vara tufft i två dagar”. Sedan åkte han hem.

I stället svällde historien om Knutby - nya märkliga detaljer om dramat avslöjades på löpande band.

– Myten om oss växte och eskalerade, säger Peter Gembäck.

Församlingen fick epitetet ”sekt”, något de skämtar om i dag.

– Det fanns folk som var genuint rädda för oss. En flyttkille vägrade att gå in i Helges hus. Folk som kom hit för att göra något skolarbete hade ena handen på mobilen, i fall något hände. Det är helt vrickat, säger pastor Gembäck och skakar på huvudet.

Han är numera församlingens föreståndare och en tongivande ledare. Han jobbar fortfarande som snickare och har ett byggföretag. På sön­dagar står han på scenen och predikar.

Men på fredagskaféet den här kvällen är det i stället musik­läraren Anna Alexandersson som intar podiet. Hon är syster till den mördade Alexandra Fossmo och Åsa Waldau, som då pekades ut som ”Kristi brud”.

– En vecka efter att allt hände var jag inte längre välkommen till mitt jobb, för att jag var härifrån, säger hon.

Tio fick sparken

Efter tre processer i Arbetsdomstolen fick hon rätt 2008. Men hon valde att stanna kvar på sitt nya jobb i en annan skola.

Sammanlagt har tio personer fått sparken och blivit omplace­rade på grund av anknytningen till Knutbyförsamlingen, enligt ­Alexandersson.

Åsa Waldau, som då var pastor, är inte med i kväll. Under de ­första åren var hon med på gudstjänsterna, visade sig i tv, startade ett spa i byn och gav ut två skivor. Hon blev känd i hela världen som ­Kristi brud och skrev även en bok med den titeln, tillsammans med skivbolagskungen Bert Karlsson.

Men numera har hon slutat som pastor, är osynlig i församlingens vardagsliv och har under de ­senaste åren inte visat sig mycket i medier.

Hon och hennes make Patrik Waldau bor kvar i samma hus.

– Om man tar bort alla känslor och berg- och dalbanor så är livet väldigt mycket likadant som det såg ut då. Den största skillnaden är för Åsa, säger Patrik.

– Hon är koncentrerad och jobbar med sin konst. Och det är jag djupt lycklig över, att hon gör det, fortsätter han.

Förutom Åsa är ännu en ton­givande pastor från den tiden ­borta. Kim Wincent slutade i fjol och gick därefter ur församlingen. Han har utbildat sig till under­sköterska och jobbar numera på ett behandlingshem i området.

Han vill inte prata om varför han lämnat församlingen.

– Men tron är kvar, säger han.

Linde har flyttat

Ytterligare en av huvudpersonerna i Knutbydramat har flyttat och gått ur församlingen: Daniel Linde, som blev skjuten i ansiktet på mordnatten. Han själv vill inte prata om det, men enligt källor har han brutit helt med församlingen och börjat ett nytt liv med en ny kvinna i en annan stad.

Då var han gift med en ung kvinna som i medier fick namnet ”älskarinnan”, efter att det uppdagats att hon haft ett hemligt förhållande med Helge Fossmo. Enligt ­domen manipulerade Fossmo barn­flickan Sara Svensson att mörda hans fru och ”älskarinnans” make.

Den här fredagen är även Lindes förra fru med. Hon är kvar i församlingen och har inte gift om sig.

Hon är festligt klädd och står med några kvinnor i kön till kaffeserveringen. Hon vill inte ­uttala sig i tidningen och går snabbt i väg.

2008 vände det

Någon gång 2008 kom lugnet tillbaka till byn. Det är flera i församlingen som nämner det året som en vändpunkt.

– Tystnaden som uppstod efter detta är märklig. Tur att vi hade varandra, säger Peter Gembäck.

Men händelserna från 2004 präglar fortfarande livet i Knutby. Till exempel när någon från ­församlingen ringer på någon Blocket­annons och uppger sin ­bostadsort.

– Det händer hela tiden. Jag var med om det för några dagar sedan. Personen sa: Knutby? Det är väl där mord och grejor hände? Men jag bjuder inte upp till dans och pratar, säger Patrik Waldau.

En annan sak som sker allt ­oftare och väcker minnen till liv är meddelanden från Kriminalvården varje gång den livstidsdömde ­Helge Fossmo får permission. När Fossmo kommer på tal är det tydligt att i alla fall en sak inte förändrats på tio år:

Den tidigare till skyarna upphöjde pastorn är fortfarande en djupt avskydd man i Knutby. Han kallas ”bedragare”, ”falsk” och ”en man som gjort uppror mot Gud”.

Peter Gembäck säger att Fossmo genom att låtsas må dåligt manipulerade församlingsmedlemmarna för att få dem att utföra tjänster:

”Han var bara lat”

– Han var alltid svag och sjuklig. Hade ont i ryggen och så. Kunde inte jobba. Så folk tyckte synd om honom. Han ”svimmade” ibland och det fungerade: Folk klippte gräset åt honom och gjorde en massa jobb. Men han var bara lat.

Mordoffret Alexandra ”Sanna” Fossmos syster ­Anna Alexandersson säger att hennes tidigare svåger ­Helge inte existerar för henne.

– Vi valde att gå ­vidare. Sorgen är svår, men jag har hopp. Jag vet att jag kommer att möta Sanna igen.

Knutbydramat

Den 10 januari 2004 hittades pastor Helge Fossmos andra hustru Alexandra ”Sanna” Fossmo, 23, ihjälskjuten i sitt hem i Knutby. I huset intill hittades den 30-årige Daniel Linde skottskadad.

Dagen efter greps Sara Svensson, misstänkt för mord och mordförsök. Hon var tidigare barnflicka hos pastorsfamiljen Fossmo.

Den 28 januari anhölls Helge Fossmo misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen av hans första hustrus död togs upp igen efter att ha avskrivits som en olycka 1999.

I juli 2004 dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till två mordförsök. Han friades från misstanken om att ha dödat sin första hustru 1999.

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på Alexandra och två försök till mord. Hon släpptes fri 2011.

Så lever de nu

Peter Gembäck

DÅ: Pastor. Snickare. Blev Filadelfiaförsam­lingens presskontakt ­efter mordet 2004. Gift med Emma Gembäck, även hon då pastor.

NU: Pastor och föreståndare i församlingen. ­Jobbar fortfarande som snickare, driver ett byggföretag. Sköter fort­farande församlingens kontakt med pressen.

Kim Wincent

DÅ: Pastor i försam­lingen. Jobbade ibland på ett behandlingshem och som deltidsbrandman.

NU: Slutat som pastor och gått ur försam­lingen. Utbildat sig till undersköterska och jobbar numera på ett behandlingshem. ­Flyttat till ett annat hus. Deltidsbrandman.

Daniel Linde

DÅ: Medlem i försam­lingen. Sköts med ett revolverskott av Sara Svensson natten den 10 januari 2004. Var gift med en kvinna som sedan visade sig ha haft en hemlig relation med ­Fossmo. Drev ett it-företag.

NU: Skilt sig, flyttat från Knutby och gått ur församlingen. Omgift. Driver ett it-företag.

Patrik Waldau

DÅ: Gift med Åsa ­Waldau. Jobbade som lastbilschaufför.

NU: Driver en åkeri­firma. Äldstebroder i församlingen, vilket innebär att han sitter i styrelsen.

Åsa Waldau

DÅ: Pastor. Utpekad som ”Kristi brud”. Åsas lillasyster Alexandra - gift med Helge Fossmo - sköts till döds.

NU: Slutat som pastor. Bor kvar med familjen i Knutby och är kvar i församlingen. Sysslar numera med konst. Syns sällan offentligt.

Anna Alexandersson

DÅ: Medlem i församlingen. Musiklärare. Syster till Åsa Waldau och den mördade Alexandra Fossmo.

NU: Blev av med sitt jobb 2004, på grund av ­anknytningen till den omskrivna församlingen. Vann en rättslig process efter tre år i Arbetsdomstolen. Jobbar fortfarande som musiklärare, men på en annan skola.

Urban Fält

DÅ: Pastor. Bodde i ett gårdshus intill Helge Fossmos villa.

NU: Pastor. Har ansvar för ­musikverksamheten i församlingen. Bor i Fossmos villa.

Helge Fossmo

DÅ: Pastor med stort inflytande i Filadelfiaförsamlingen. Låg bakom Knutbydåden den 10 januari 2004 och dömdes för anstiftan till mord respektive mordförsök.

NU: Avtjänar sitt livstidsstraff på Tidaholmsanstalten, där han studerar, skriver och deltar i fängelsets aktiviteter. Har träffat en ny kvinna som han gift sig med i fängelset.

Sara Svensson

DÅ: Barnflicka hos familjen Fossmo. Dömd 2004 till rättspsykiatrisk vård efter att mördat Fossmos fru och skottskadat Daniel Linde. Greps dagen efter mordet.

NU: Utskriven från kliniken i Vadstena. Bor och jobbar i en mindre ort i Mellansverige. Är med i en ny frikyrkoförsamling.

Publisert: