Guds hand fångad på bild

Om handen skulle tillhöra högre krafter är inte fastställt. 

Men Nasa har i alla fall fångat den på bild.

Enligt forskarna rör det sig om en nebulosa eller ett moln av gas runt en neutronstjärna som kallas PSR B1509-58 eller bara B1509. Stjärnan B1509 har ett intensivt magnetiskt fält som uppskattas vara 15 biljoner starkare än jordens.

Spanade efter svarta hål

Neutronstjärnor bildas när stora stjärnor dör. När stjärnan kollapsar skapas en stor explosion som sprider ut gas och materia i rymden.

– Handen krymper på bilden, det ser mer ut som en knytnäve i fråga om den blå färgen. Den nordliga regionen, där fingrarna är placerade, krymper mer än den sydliga delen. Vilket tyder på att de två områdena är fysiskt olika, uppger Nasa för Sky News. 

Bilden som fått namnet ”Guds hand” togs av Nasas teleskop i samband med en spaning efter svarta hål i rymden. Enligt Sky News har bilden fått sitt namn eftersom den liknar Michelangelos målning i Sixtinska kapellet.

Kan ge ledtrådar

Teleskopet är skapat så att att det till och med kan uppfatta samspelet mellan partiklar och gas i rymden.

Astronomer tror att B1509 är 1700 år gammalt och att det befinner sig 17 000 ljusår från oss, skriver Nasa på sin hemsida.

Och Nasa tror att bilden på Guds Hand kan ge dem ledtrådar till universums gåta.

Men det är inte första gången som Nasa har fotograferat en hand i rymden. För fem år sedan, 2009, tog teleskopet Chandra X-ray en liknande bild.

Publisert: