Ännu ett nationellt prov har läckt ut på nätet

Publicerad 2018-03-14

Genom internet och sociala medier har elever kunnat ta del av proven i förväg. Arkivbild.

Nu har ytterligare ett nationellt prov i svenska läckt ut på nätet.

– Jag tänker på de elever som gick till skolan för att visa vad de kunde, och de lärare som förberett det här provet länge och kastades in i den här stressfulla situationen, säger Anders Boman, chef för Nationella prov vid Skolverket.

Provet ska ha läckt genom att en elev kommit över det via en lärare.

Ännu ett nationellt prov i svenska för niondeklassare har läckt ut i sociala medier, precis som tisdagens läsförståelsedel.

Torsdagens nationella delprov C i svenska handlar om uppsatsskrivning. Eleven ska utifrån ett urval av ämnen författa en text på en viss tid – och nu är provet ute på nätet.

– Vi har rekommenderat rektorerna att använda ersättningsprovet, säger Anders Boman, chef för prov- och bedömningsenheten vid Skolverket, till Aftonbladet.

Inför nationella proven förses skolorna med ett reservprov.

Skolverket: ”Särskilt olyckligt”

Anders Boman bedömer att skadan var än värre inför tisdagens delprov B. Detta eftersom att Skolverket inte förrän på tisdag morgon bekräftade att provet var ute – ungefär samtidigt som niondeklassarna skulle sätta tänderna i provet.

– Det är särskilt olyckliga i den situationen var att spridningen tog fart under kvällen och natten till tisdag. Först på morgonen hade vi fått bevis på att det var det skarpa provet som spritts, och därför kunde vi inte med framförhållning rekommendera rektorn att använda ersättningsprovet, säger Anders Boman.

Det innebär att många kan ha haft möjlighet att förbereda sig inför provet på otillåten väg.

– Jag tänker på de elever som gick till skolan för att visa vad de kunde, och de lärare som förberett det här provet länge och kastades in i den här stressfulla situationen, säger Anders Boman.

Stor spridning

Skolverket bedömer att spridningen varit omfattande av de bägge proven. Delprov B har bland annat synts i Helsingborg, Karlstad och Blekinge.

De betygsgrundande nationella proven hålls varje år i årskurs 9, i ämnena svenska, engelska, naturorientering, samhällsorientering och matematik. Det första delprovet i svenska hölls före jul, och de resterande tre den här veckan. Övriga ämnesprov är planerade till senare i vår.

Elev stal proven

Tvärtemot vad Skolverket sade i måndags tros spridningen av de två delproven i svenska inte bero på det inbrott som drabbade en skola i Stockholmstrakten under förra veckan.

Mer troligt är att spridningen kommer sig av att en elev stulit prov från en lärare. Detta blev känt sedan läraren hörde av sig till Skolverket med de uppgifterna. Dock kan det inte uteslutas att läckan kommer från flera källor, eller att skolinbrottet också ligger tillgrund för spridningen.

– Det vet inte jag och det är svårt för mig att spekulera i om det är en eller flera personer eller händelser som ligger bakom.

Digitalt först 2022

Det nationella proven distribueras och skrivs i dag i pappersform. Planen är att de ska vara digitala till 2022. Men att snabba på den processen för att öka säkerheten är inte möjligt.

– Att bygga en digital plattform som ska vara säker och hålla den kvalitet som de kan begäras av de nationella proven är ett väldigt stort it-projekt. Om vi betänker att det är alla våra barn som ska tas in i den här plattformen så ska skulle jag säga att ett sådant projekt kan man inte genomdriva på ett år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln