Segraren Putin får tre av fyra röster

TT TT

Publicerad 2018-03-18

Från fristående ryska valobservatörer och från den sittande presidenten Vladimir Putins politiska motståndare kommer rapporter om regelbrott.

Rösträkningen pekar samtidigt på att Putin vinner valet med ungefär tre av fyra röster.

– Jag ser i detta (resultat) vårt folks förtroende och hopp, säger Putin till anhängare från en scen i centrala Moskva enligt AFP.

Enligt centrala valkommissionen har Putin 76,2 procent när 80 procent av rösterna har räknats, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Därmed har Putin fått stöd av 40,4 miljoner väljare.

Det innebär att valet är över redan efter första omgången eftersom det räcker med att en kandidat får över 50 procent.

– Våra tankar går till framtiden för vårt fantastiska land och framtiden för våra barn, säger Putin.

Han tackade väljarna och bad folket visa enighet. Innan han lämnade scenen ledde han åhörarna i att utropa: "Ryssland! Ryssland!"

"Erkänner inte"

Redan är Putin den ryske ledare, näst efter Stalin, som suttit längst vid makten.

Den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos hade på söndagseftermiddagen fått in rapporter om 1 764 incidenter eller regelbrott, däribland från observatörer som blivit hindrade att utföra sitt arbete, enligt AFP.

I en vallokal i Ust-Djeguta berättar två 18-åriga studenter för Reuters reporter att de röstade för att deras lärare tvingade dem. En ung kvinna fick personalen att ta en bild för att bevisa för sin arbetsgivare att hon röstat.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som själv inte fick ställa upp i valet, har haft egna observatörer som berättat hur människor körts till vallokalerna av sina arbetsgivare.

– Vi erkänner inte detta val, säger Navalnyj enligt AFP.

"Är förbryllad"

Men enligt centrala valkommissionens chef Ella Pamfilova har inga allvarliga oegentligheter inrapporterats.

Nivån på valdeltagandet är det mest spännande med valet, tycker Morgan Olofsson, före detta Moskvakorrespondent för SVT, numera politiskt engagerad för Liberalerna. Han är i Moskva för att arbeta med en bok.

– Jag är förbryllad över att Putin vågat höja ribban så högt som att säga att han vill att 70 procent röstar, och att han själv vill ha 70 procents stöd, säger Olofsson.

Vid klockan 18.00 lokal tid i Moskva låg valdeltagandet på drygt 59,9 procent, rapporterar nyhetsbyrån Interfax med valkommissionen som källa. Vid samma tid under förra presidentvalet låg valdeltagandet på 58,3 procent och prognosen är nu att det till slut blir drygt 65 procent.

Ingen köade

I den sibiriska staden Omsk rådde festivalstämning utanför vallokalen, men ingen behövde köa till röstningsbåsen, berättade Robert Hall, svensk valobservatör på plats. Valdagen var också fyraårsdagen för den ryska annekteringen av Krim, vilken en del firade. Men de flesta människor utanför skolan där Hall befann sig var upptagna med andra aktiviteter.

– Alla passar på. Det är marknad, och barngrupper som träffas och sjunger, det är festivalstämning, sade Robert Hall till TT.

Få utländska bedömare tror att valet blir fritt och rättvist. Robert Hall kunde dock inte säga något ännu om vilka iakttagelser han har gjort.

– Vi är 500 personer som rapporterar och allt ska slås ihop till en gemensam analys.