Valet i Ryssland 2018

Trump grattade Putin – attackeras av McCain: Kränkande

avNiklas Eriksson

Donald Trump har ringt och gratulerat Vladimir Putin till valsegern.

Nu rasar senator John McCain:

”En amerikansk president leder inte den fria världen genom att gratulera diktatorer som vinner bluffval”.

Rysslands presidenten Vladimir Putin valdes i söndags till sex nya år vid makten. Putin ska ha samlat ihop drygt 77 procent av rösterna i det omdebatterade ryska valet.

Under tisdagen gratulerades Putin av sin amerikanske kollega Donald Trump när de två talades vid i telefon.

Ett samtal som president Trump kallar ”väldigt bra”.

– Jag misstänker att vi kommer att träffas i en inte allt för avlägsen framtid för att diskutera kapprustningen – som är utom all kontroll – men vi kommer aldrig tillåta någon att ha något ens i närheten av vad vi har, säger Trump efter samtalet med Putin, rapporterar AP.

Omedelbart efter att samtalet blev känt gick den republikanske senatorn och Trump-kritikern John McCain till hård attack mot Donald Trump.

”En amerikansk president leder inte den fria världen genom att gratulera diktatorer som vinner bluffval. Och genom att göra det med Vladimir Putin så kränker president Trump alla ryska medborgare som har förnekats rätten att rösta i fria och rättvisa val för att avgöra sitt lands framtid. Det inkluderar de otaliga ryska patrioter som har riskerat så mycket för att protestera och kämpa mot Putins regim” skriver John McCain i ett uttalande.

Senatorn har tidigare gått till angrepp mot i frågor som rör USA:s relation till Ryssland, bland annat har han krävt att president Trump agerar kraftfullt som svar på den ryska påverkanskampanjen på presidentvalet, skriver AP.

McCain har också kallat Rysslands president Vladimir Putin för ”mördare” och ligist”.

ARTIKELN HANDLAR OM