Grodan Romeo fick sin Julia

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En groda i Bolivia har efter tio år fått en partner, och nu kan arten sehuencas räddas. Grodan på bilden tillhör en liknande art. Arkivbild.
Foto: Juan Karita/AP/TT
En groda i Bolivia har efter tio år fått en partner, och nu kan arten sehuencas räddas. Grodan på bilden tillhör en liknande art. Arkivbild.

Nästan ett år efter det att zoologer i Bolivia skickat ut en vädjan för att rädda en utrotningshotad groda har forskarna fått napp. Och det dittills enda kända exemplaret har fått en partner.

Vattengrodan Romeo har varit ungkarl i tio år, och helt ensam letat efter kärleken och chansen att föröka sig. Han befarades vara den sista kvarvarande grodan av sin art, Sehuencas, och hoppet om att han skulle kunna föröka sig innan han dog har minskat för varje år som gått.

I ett sista försök att rädda arten skickade zoologer på alla hjärtans dag i fjol ut en vädjan om pengar till den ensamma Romeo, och gensvaret blev så stort att det kunde finansiera en expedition till Bolivias regnskog. Där lyckades en grupp forskare från Global Wildlife Conservation (GWC) och naturhistoriska museet i Cochabamba hitta fler exemplar av den utrotningshotade arten. Och Romeo har fått sin Julia.

– Det är en fantastisk känsla att veta att tack vare alla som tror på äkta kärlek har vi hittat en partner åt Romeo, och kan inleda ett befruktningsprogram, säger expeditionsledaren Teresa Camacho.

Sehuencas-grodan lever bara upp till 15 år, så hoppet var nästan ute för Romeo och med honom hela arten. Det var bara Romeo själv som inte hade gett upp hoppet, han fortsatte under alla år i ensamhet med sitt parningsläte för att locka till sig en hona.

Publicerad:

LÄS VIDARE