Liberalerna

Fortsatt Alliansbråk om SD-utspel

Av: 

TT

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm. Arkivbild.
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf.

NYHETER

Liberalerna anklagar Moderaterna för att ha skadat Alliansen genom utspelet om utskottsposter till Sverigedemokraterna.

Centerledaren Annie Lööf tycker det är fel att peka ut syndabockar.

– Jag tycker att vi ska lämna de där dagarna bakom oss nu. Frågan om utskottsordföranden är utagerad och begraven, säger Annie Lööf.

Men bråket inom Alliansen fortsätter inför öppen ridå. I ett internt brev som läckt ut pekar Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ut Moderaterna som huvudansvariga för att förra veckans utspel gick så snett.

"Det är tydligt att de har ett intresse av att sprida en annan bild av Alliansens inställning till SD. Deras agerande har skadat förtroendet både för Allianssamarbetet och för Liberalerna. De har också gjort det ännu svårare att komma vidare i sakfrågan: hur riksdagen ska organisera arbetet i ett svårt parlamentariskt läge", skriver hon.

Lööf missbedömde

I förra veckan berättade M att Alliansen vill fördela ordförandeposterna i riksdagens utskott proportionerligt efter valresultatet, alltså att även Sverigedemokraterna ska kunna få leda utskottens arbete. Det uppfattades som att Alliansen vill förhandla med SD, vilket gjorde att Centern och Liberalerna snabbt hoppade av.

Reaktionerna bland C:s medlemmar och förtroendevalda har varit tydliga. Därför tänker C inte diskutera frågan vidare. Den har fallit, säger Lööf.

– Jag missbedömde hur frågan skulle uppfattas. Det uppfattades som att vi öppnade upp för samarbeten och förhandling med Sverigedemokraterna och det har aldrig varit syftet, säger Annie Lööf.

Hon tycker att frågan har fått oproportionerligt stort utrymme och tycker att alla Allianspartier bär ansvar för det.

– Jag vill fokusera på att Alliansen ska hålla god ton till varandra och på vad vi i Alliansen vill göra.

Nyheten läckte ut

Arnholm skriver i sitt brev att frågan om ordförandeposter till SD egentligen skulle ha presenterats under Almedalsveckan, men att nyheten läckte ut i förtid och presenterades "på ett sätt som fick det att verka som att Alliansen har börjat förhandla med SD".

Annie Lööf säger dock att det inte har funnits någon plan att presentera nyheten i Visby. Och hon vill över huvud taget inte delta i diskussionen om vems fel det är.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar Centerpartiet och Liberalerna att "stå upp för det anständiga".

– Sverigedemokraterna får det mandat de får i riksdagen, men vi har ingen anledning till att låta dem få något avgörande inflytande. Jag vet inte vad allianspartierna håller på med, men de måste reda ut det där, säger Löfven.

"Förbered renodlad M-regering"

Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, anser att det nu är dags att förbereda sig på att bilda en renodlad M-regering.

– Ulf Kristersson har sagt in i kaklet och då måste det gälla i alla lägen, säger han till Aftonbladet.

Dousa säger att han i första hand vill ha en Alliansregering. Han medger att en M-regering skulle få det tufft, men menar att partiet har ett ansvar att åtminstone försöka.

– Går det inte så lägger vi en budget, om den faller lägger vi en till. Och så fortsätter man så, säger han.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Annie Lööf

Moderaterna

Alliansen