Mataffärer bojkottar utländskt kött – vill stötta bönderna
Uppdaterad 2018-07-12 | Publicerad 2018-07-11
Allt fler gör sitt för att stödja bönderna i foderkrisen som kommit till följd av torkan som drabbat stora delar av landet.
Nu drar flera mataffärer över hela landet sitt strå till stacken – och slutar helt med importerat kött.
– Bönder har ringt och nästan gråtit så glada de är, säger Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop på Gotland.
Det extremt torra vädret som ser ut att hålla i sig har inneburit utmaningar för Sveriges bönder. Privatpersoner och företag har gjort sitt för att stötta bönderna, med erbjudanden om grönbete och insamlingar.
Även mataffärer försöker dra sitt stå till stacken, genom att skänka bort överbliven frukt och grönt, vilket Aftonbladet berättat om tidigare.
Under onsdagen meddelar Coops vd på Gotland att alla nio butiker på ön slutar att ta in utländskt kött. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen bestämde sig vd:n för att föra en dialog med de lokala bönderna.
– Det kändes självklart och enkelt att ta det här beslutet. Att vara medmänsklig och tänka på dem i sin närhet tror jag är viktigt. Bönderna är någonstans kittet och ursprungspunkten för alla oss i livsmedels- och dagligvaruhandeln, så kan vi hjälpa dem tror jag det är viktigt för alla på sikt, säger Carl-Johan Stålhammar.
Responsen på beslutet har enligt honom inte låtit vänta på sig.
– Det är en sex–sju bönder som har ringt och nästan gråtit så glada de har varit, och tackat så mycket. Då känns det ju ännu mer att man gör rätt. Det här kan vara ett modigt beslut, men det känns rätt i både hjärta och mage att hjälpa den som behöver hjälp.
”Bönderna är oerhört viktiga”
Ytterligare en butik, Ica Kvantum i Umeå, har valt att hänga på bojkotten. Icahandlaren Nina Högbom vill stötta bönderna som tvingas till nödslakt, samtidigt som köerna till slakterierna växer.
– Bönderna är oerhört viktiga för oss. Genom att vi enbart säljer det svenska köttet kan de få betalt för det kött som de tvingas slakta. Sen om det blir en förlust inkomstmässigt under en kort period framåt så tycker inte jag att det är anledning nog att inte ta det här beslutet, säger Nina Högbom.
Under onsdagseftermiddagen går även de 15 Coop-butiker som finns i och omkring Oskarshamn ut med att de stoppar försäljningen av utländskt kött för att stötta bönderna i deras arbete och svåra situation. Detta gäller dock inte i planerade kampanjvaror.
Under onsdagseftermiddagen går även de 15 Coop-butiker som finns i och omkring Oskarshamn ut med att de stoppar försäljningen av utländskt kött för att stötta bönderna i deras arbete och svåra situation. De påpekar dock att detta inte gäller planerade kampanjvaror.
Ica: Skylta fram svenska köttet
Om fler butiker hoppar på tåget och helt slopar importerat kött kan varken Coop eller Ica svara på, men båda företagen ska ha vidtagit åtgärder för att öka försäljningen av svenskt kött.
– Vi har gått ut med information till butikerna om rådande läge och att det är bra att skylta upp det svenska köttet för att locka kunderna att välja svenskt kött, säger Anna Hedström, presskontakt på Ica.
Även Coop uppmanar alla landets butiksägarna att lyfta fram det svenska köttet. De ska också se över hur de kan skifta från importerat till svenskt kött under kommande kampanjer.
– Vi jobbar så mycket vi bara kan för att stödja bönderna under den närmsta tiden och hösten. Vi har sedan en ganska lång tid tillbaka jobbat för att få in mer svensk råvara, men med den situationen som nu är ser vi över hur vi kan stödja det här ytterligare, säger Nichlas Olofsson, affärsområdesdirektör för inköp och kategori på Coop Sverige.