Donald Trump säger ja till budgetkompromiss

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump har skrivit under budgetöverenskommelsen på 1 300 miljarder dollar.

Men han godkänner förslaget motvilligt.

– Det är mycket jag är missnöjd med, säger han.

Beskedet kom under en presskonferens i Vita huset på fredagskvällen, svensk tid.

Donald Trump förklarar att han inte alls är nöjd med kompromissen.

– Med hänsyn till nationens säkerhet har jag skrivit under budgetförslaget, säger han.

Foto: AP


– Det är mycket jag är missnöjd med i förslaget. Det är mycket som inte borde varit med i förslaget men vi tvingades, på sätt och vis, för att få bygga upp militären.

Trump säger att han aldrig kommer att gå med på en liknande kompromiss igen.

– Jag säger så här till kongressen: Jag kommer aldrig godkänna ett sådant här förslag igen. Ingen har läst det. Det är bara timmar gammalt.

Bredvid podiet där han talade låg en kopia av förslaget i en 2 232 sidor tjock bunt.

Senaten och representanthuset har tidigare godkänt budgetöverenskommelsen på 1 300 miljarder dollar. Den hamnade på Trumps bord tidigt på fredagen. Han hotade under dagen i ett inlägg på Twitter att lägga in sitt veto för att stoppa den – och därmed stänga statsapparaten.

Ökat anslag till militären

Trump har haft invändningar mot att budgeten inte innehåller en lösning på det så kallade Daca-programmet – som egentligen redan löpt ut ger uppehållstillstånd till unga illegala invandrare – och inte heller tillräckligt med medel för att bygga en mur mot Mexiko.

Däremot innebär överenskommelsen ett ökat försvarsanslag på 700 miljarder dollar, ett tillskott på 60 miljarder, något Donald Trump betonade vikten av under sitt uttalande.

USA har dragits med budgetproblemen länge. Kongressen har tvingats förhandla fram nödlösningar för att hålla i gång statsapparaten fem gånger sedan den 1 oktober.

Om Trump hade gjort allvar av sitt hot skulle statsapparaten ha stängts vid midnatt, natten till lördagen lokal tid, vilket skulle ha varit den tredje gången i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN