En dröm – för den händige...

avAnna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Den som köper måste lägga ner miljoner. Allt måste göras om"

1 av 11 | Foto: Max Andersson/Svensk Fastighetsförmedling
En pampig matsal.

En del har kallat det spökhus.

För andra är det rena drömmen.

Tiden har stått still i Villa Majsäter – men nu ska huset vid ån säljas och väckas ur törnrosasömnen.

En unika villa gömd bakom förvuxna träd och buskar i en 3000 kvadratmeter stor trädgård vid Dunkehallaån i Jönköping går snart under klubban.

Modernast i stan – då

En gång i tiden stadens modernaste hus med centralvärme, elektriska lampor och el direkt från eget kraftverk. I dag ett äkta renoveringsobjekt som blir ditt för 2,2 miljoner kronor.

– Det är inte kommunalt vatten och avlopp och man bör se över värmesystemet som är från början 1920-talet. Man bör också dränera runt huset för att möta dagens krav, säger mäklare Pia Blom på Svensk fastighetsförmedling.

Nygift – fick tomten på köpet

Villa Majsäter byggdes 1909 och har hela tiden varit i samma familjs ägo. Godsägaren på Klämmestorp gifte bort sin dotter till tidningsmannen Carl Bergström och svärsonen fick tomten på köpet.

– Det var min farfar som ritade villan. Det byggdes för att kunna ha stor gästfrihet och middagar. I bottenvåningen inredde man kök, matsal och salong och det som var sovrum från början. Det var bara bottenvåningen som var inredd när farfar och farmor flyttade in som nygifta, berättar Carl-Johan Bergström som äger huset tillsammans med sina bröder och sin faster.

Alla originaldetaljer bevarade

Hans faster föddes i Villa Majsäter för 99 år sedan som äldst av tre syskon. Trappräcken och trappsteg i original bär spår av det tidiga 1900-talets ideal och familjeliv. Huset har nu sovit törnrosasömnen bakom de pampiga lejongrindarna i mer än ett halvt sekel.

– När tidningen gick omkull 1935 började pengarna sina så då gjorde farfar inga renoveringar.

Bostadsannonsen ett svartvitt drama

Carl-Johan Bergström anser att det är viktigt att sälja till någon med hjärta, pengar och kunskap om gamla hus. De senaste åren har Villa Majsäter stått tomt.

För att väcka uppmärksamhet och sparka igång budgivningen på en backande villamarknad har mäklaren tagit till radikala grepp. Bostadsannonsen är ett kostymdrama med äkta statister:

– Jag försåg dem med lite gamla kort och skådespelarna gjorde det rätt bra. Det gäller att förmedla lite av den stämning som huset kan skapa. Det gäller också att hitta en köpare som ser värdet i snickeriet i huset och inte bara river bort när rör ska dras om. Den som köper måste lägga ner miljoner. Allt måste göras om, konstaterar Carl-Johan Bergström.

"Det ser spökligt ut"

Mäklaren Pia Blom hoppas förstås att bostadsannonsen ska bli en snackis som säljer in både Villa Majsäter och mäklarbyrån.

– En fantastiskt bostad. Många har nämnt att det ser lite spöklikt ut med statisterna men det är otrolig värme och känsla i huset. Det har varit mycket glädje där.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård