Nyheter

"Sverige befinner sig i ett allvarligt läge"

Av: 

Erik Nises

Magda Gad

NYHETER

Anders Borg meddelar att prognosen för 2012 har reviderats ned rejält

Anders Borg deltog i förmiddags på ett extrainkallat sammanträde på Finansutskottet.

– Den svenska ekonomin befinner sig i ett allvarligt läge, sa finansminister Anders Borg när han kom ut från mötet.

Finansutskottet har i dag sammanträtt med anledning av den ekonomiska krisen och finansminister Anders Borg har meddelat att tillväxtprognosen inför 2012 revideras ner rejält.

– Den svenska ekonomin befinner sig i ett allvarligt läge. Inför budgeten måste man ha utgångspunkt i försiktighet och goda marginaler, sa Anders Borg.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tommy Waidelich var inte nöjd efter mötet.

– Jag har till exempel inte fått något klart besked om hur regeringen tänker inför det femte jobbskatteavdraget och restaurangmomsen, sa Tommy Waidelich.

Regeringens vallöften kan dröja

Tidigare har både Folkpartiledaren Jan Björklund, Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och Centerpartiets Maud Olofsson sagt att den ekonomiska krisen kan fördröja regeringens vallöften – och göra att det femte jobbskatteavdraget som regeringen har lovat att genomföra vid årsskiftet kanske skjuts upp.

– Vi ska vara beredda att skjuta på allting som gör att Sverige inte står starkt i en svår ekonomisk situation. Varje önskemål måste prövas ordentligt och det gäller även ett nytt jobbskatteavdrag, sa Göran Hägglund till Sveriges Radio förra veckan.

Borg har varit positiv

Finansminister Anders Borg har varit fortsatt positiv under krisen. I en videointervju på regeringens hemsida sa han förra veckan att Sverige har ett bättre utgångsläge att klara krisen än andra EU-länder.

– Vi kommer alltid påverkas när världen gungar, men vi har samtidigt mycket starkare offentliga finanser, vi har en god underliggande konkurrenskraft i svensk industri och vi har banker som har relativt god kapitaltäckning, så i den meningen är vi robustare, sa Anders Borg.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter