Båttrafiken går som vanligt efter dödsolyckan

NYHETER

Få bryr sig om olyckan som tog 12 människors liv

HALONGBUKTEN. Vid lunchtid på fredagen, lokal tid, öppnade båtrafiken som vanligt igen för turister i den vietnamesiska skärgården utanför Halong Bay.

Och bland de första i kön för att hugga en båt var tre unga svenskar.

– Nu tar vi bara en dagstur. Att övernatta på båten är inte aktuellt i det här läget, allra minst i en hytt under vattenlinjen, säger Alexander Svenning från Göteborg.

Tillsammans med sina två studiekompisar från Chalmers tekniska högskola, Tedh Adelbäck och Olle Berglund, ska han kuska runt i Sydostasien under ett halvår.

De stack från Sverige i början av december och har hunnit med Thailand och Laos. Nu väntar en månads resa söderut i Vietnam, hela tiden längs kusten.

Läste om olyckan

– Vi läste om olyckan dagen efter på nätet. Då hade vi precis kommit till Halong By och ännu inte köpt biljetter. Klart att man blir skärrad av en sån sak, speciellt när svenskar omkommer. Men det var aldrig någon tvekan om att åka. Det är en sak man måste göra på en resa som vår, menar Tedh Adelbäck.

Bay Chay Tourist Wharf, hamnen där alla båtturer börjar, kryllade av folk under senare delen av fredag. Busslast på busslast med turister från jordens alla hörn köade med sina ryggsäckar för att njuta av skärgården.

"Ingen information"

Få verkade bry sig om olyckan bara för någon dag sedan som krävde tolv människors liv.

– Det finns heller ingen information tillgänglig från något håll, varje sig arrangörer, hotell eller turistbyråer. Det enda vi vet har vi letat rätt på själva. Det går förstås en massa rykten om hur farliga de här båtarna är. Men det har mest handlat om att de krockar med varandra när det är mörkt, säger Olle Berglund.