Kan ha hittat ”superplanet”

Reporter: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

...men ingen har sett den

Jupiter kanske inte är vår största planet.

Nu tror två amerikanska forskare att de har upptäckt ytterligare en – som är fyra gånger större.

Problemet? Ingen har sett den.

Två amerikanska forskare tror sig ha upptäckt en ny planet som är upp till fyra gånger så stor som Jupiter. Planetens omloppsbana ligger tusentals gånger längre bort från solen än jordens, och det kan vara förklaringen till att den inte har upptäckts tidigare.

Oorts moln

Om planeten finns tros den ligga i Oorts moln, ett sfäriskt moln som ligger alldeles i kanten av vårt solsystem.

– Det som är intressant med den här teorin är att den går att testa. Data som har samlats in av WISE-satelliten kommer att bevisa att planeten finns, om den finns, säger Samuell Regandell, doktorand vid Instutitionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Enligt de två forskarnas teori är Tyche en gasjätteplanet som främst består av väte och helium, och har en atmosfär som liknar Jupiters.

De båda forskarna började misstänka att planeten Tyche existerade när de studerade den udda omloppsbana som vissa kometer från Oorts moln har.

Nionde planeten

– De har sett att det kommer in fler långperiodskometer än det skulle göra om det bara handlade om att andra stjärnor störde deras bana. Därför tror de att det ligger en planet i vägen för dem, förklarar Samuel Regandell.

Om det blir bekräftat att Tyche existerar kommer planeten att bli den nionde – och förmodligen också den största – planeten i solsystemet.

Publicerad: