– Gör din plikt mot samhället

Ikea har i åratal - och i största hemlighet - kontrollerats av en stiftelse i ett skatteparadis.

Nu får Ingvar Kamprad kritik av finansminister Anders Borg.

– Man ska inte bara följa reglerna utan även göra sin plikt mot samhället, säger han till SVT:s Uppdrag Granskning.

1943 lades grunden till Ikea när Ingvar Kamprad började sälja pennor och nylonstrumpor i Älmhult.

I dag, 68 år senare, har Ikea för länge sedan flyttat från Sverige. Bolagen och ägarna finns i Holland, Luxemburg, Belgien och Schweiz.

Familjen fortfarande kontroll

Kamprad har bedyrat att han släppt makten över Ikea men det har senare avslöjats, i bland annat Aftonbladet, att familjen fortfarande har kontrollen.

Debatten tog fart sedan Uppdrag Granskning förra veckan avslöjade nya detaljer om Kamprads företagskonstruktion. Längst upp i företagshierarkin finns en stiftelse i skatteparadiset Lichtenstein.

Borg ger sig in i striden

Upplägget har fått hård kritik av internationella experter – och nu ger sig finansminister Anders Borg (M) in i striden. På SVT:s fråga om Ikea bör betala mer skatt i Sverige svarar han att företag bör göra sin plikt mot samhället.

– Det är inte bara en legal utgångspunkt utan också en moralisk utgångspunkt. Vi som samhälle tillhandahåller utbildning, infrastruktur och en lång rad nyttigheter som gör att företagen kan fungera. Då måste det rimligen vara så att företagen som ju också har en social roll och en relation till sina kunder och anställda tar ett ansvar för att betala sina skatter.

Fotnot: Uppdrag Granskning sänds i SVT1 kväll kl 20.00.

Publisert: