Här är Sveriges vackraste villa

Av: Karin Holmberg, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Ligger i Boden

Foto: vi i villa

Sveriges vackraste villa 2010 är korad.

Vinnare blev familjen Niledes villa i Sandträsk utanför Boden.

– Det räckte med att se huset första gången, vi blev förälskade. Av läget, av hur ljuset ramlade in genom fönstren. Vi kunde inte tro att priset var sant, säger Jennie Nilede till Vi i Villa.

Tidningen Vi i Villa har för andra året i rad utsett Sveriges vackraste villa. Bland 354 tävlande var det familjen Niledes 400 kvadratmeter stora villa i Sandträsk som tog hem priset.

– Denna genuina industrimagnatvilla är en nyväckt norrlandspärla, säger Stina Abenius, chefredaktör på tidningen Vi i Villa i ett pressmeddelande.

Köpte den till fyndpris

När de nuvarande ägarna fick syn på Sveriges vackraste villa, hade den legat osåld på nätet i fyra år. Den 400 kvadratmeter stora villan kostade 620 000 kronor – ett riktigt fyndpris om man jämför priserna mot Skåne där ägarna tidigare bodde.

– Det räckte med att se huset första gången, vi blev förälskade. Av läget, av hur ljuset ramlade in genom fönstren. Vi kunde inte tro att priset var sant, säger Jennie.

Den vackra villan har också en spännande historia. C.O. Bergman, industrimagnat och ägare till Gällivare-gruvorna, var både arkitekt och förste ägare till huset under slutet av 1800-talet. Han valde platsen för det vackra läget vid sjön Sandträsk strand där marken var gynnsam för odling, för bland annat potatis.

- Ibland när vi är ute på sjön och ser huset på håll säger vi: ”Vilket hus! Tänk om man kunde få bo där”. Sedan tittar vi på varandra och säger ”Men det gör vi ju!”, säger paret i ett pressmeddelande.

Förutom äran vinner familjen ett presentkort på 45 000 kronor från Solhaga. Villan korades av en jury från Vi i Villa och Solhaga Garden. 90 000 personer röstade i tävlingen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN