Fem döda i Kairo

NYHETER

Minst fem människor har dött och uppåt 1 500 skadats i sammandrabbningar i Egyptens huvudstad Kairo, uppger tv-kanalen Al Jazeera.

Beväpnade Mubarak-anhängare på kamel stormade demonstranterna som samlats.

Demonstrationerna för demokrati började fredligt på onsdagen, precis som tidigare i veckan.

Men på eftermiddagen stormade tusentals Mubarak-anhängare plötsligt människorna som samlats på Befrielsetorget.

Beväpnade med piskor, käppar och stenar red de in på hästar och kameler och började slå mot demonstranterna.

Panik uppstod

Mubarak-anhängare kastade också ner stora stenblock från hustaken mot demonstranterna.

En Al Jazeera-reporter berättar att det uppstod panik och att människor sprang ner varandra när de försökte komma undan våldsamheterna.

Flera demonstranter vädjade till militären att skydda dem, men militären har hittills förhållit sig passiv och uppmanade dem bara att gå hem. Den stora frågan just nu är om och när militären kommer att välja sida i konflikten.

Brandbomber på torget

Under natten mot torsdagen stod grupper av demonstranter och Mubarak-anhängare fortfarande kvar på Befrielsetorget. De kastade molotovcocktails och stenar mot varandra och det uppstod enstaka sammandrabbningar. Enligt en läkare på plats ska Mubarak-anhängare ha öppnat eld med automatvapen mot obeväpnade demonstranter, uppger TT. Efter en och en halv timme ska fem personer ha dött, enligt Al Jazeera.

– Vi kan inte ge upp nu, vi har förlorat liv. Om vi ger oss nu kommer de att jaga oss en och en tills de tagit alla, sade en av de regimkritiska demonstranterna på torget till al-Jazira enligt TT.

Militären fanns på plats men ingrep inte med mer än enstaka varningsskott.

Al Jazeeras reporter på plats beskrev det som en ”krigszon”. När reportern frågade en militärofficer vad de egentligen hade för order eftersom de inte gjorde något fick de svaret ”vi har inga order”.

”Mutade bråkstakar"

Demonstranterna anklagade regeringen för att ha betalat Mubarak-anhängarna för att ställa till bråk.

Vita huset fördömde våldet mot demonstranterna och antydde att den egyptiska ledningen försöker skrämma folket att ge upp kraven på demokrati.

– Vi är djupt oroade över attackerna mot fredliga demonstranter, sade Vita husets talesman Robert Gibbs.

Siffran över skadade, 1 500, kommer från Al Jazeera och är mycket osäker.