Hamnfestival kan ligga bakom smittan

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyska myndigheter misstänker festival i Hamburg

1,5 miljoner besökare från hela världen kom till hamnfestivalen.
Foto: AFP
1,5 miljoner besökare från hela världen kom till hamnfestivalen.

I sökandet efter källan till ehec-epidemin riktas nu blickarna mot hamnfestivalen i Hamburg i början av maj.

De första sjukdomsfallen rapporterades bara en vecka efter den stora festivalen.

I sökandet efter källan till ehec-epidemin tittar tyska Robert Koch-institutet i Berlin, som bland annat granskar smittskyddsfrågor på nationell nivå, nu närmare på en hamnfestival som hölls i Hamburg mellan den 6 och 9 maj, rapporterar Afp. Festivalen hade 1,5 miljoner besökare från Tyskland och övriga delar av världen – och de första sjukdomsfallen rapporterades bara en vecka senare.

Kött kan ligga bakom

På Robert Koch-institutet är en del experter kritiska till teorin om att grönsaker orsakat ehec-utbrottet. Smittan kan lika gärna ha spritts via köttprodukter, uppger Focus på nätet.

Tyska myndigheter tittar också närmre på två restauranger i Lübeck; 17 av de som blivit sjuka uppges ha ätit på den ena, och åtta på den andra.

– Det är inte restaurangens fel, men råvarornas väg till restaurangen kan ge oss viktiga ledtrådar om hur bakterien har spridits, säger Werner Solbach, mikrobiolog på universitetet i Schleswig-Holsteins medicinska center till Reuters.

Över 2 000 smittade

Tyska myndigheter har i en rapport uppgett att över 2 000 människor har smittats av bakterien och enligt WHO har minst 552 av dem drabbats av följdsjukdomen HUS. 19, eventuellt 20, av dem har avlidit – varav en i Sverige.

Förutom i Tyskland har människor insjuknat i Österrike, Tjeckien, Danmark, Sverige, Norge, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Schweiz, Storbritannien och USA. Alla tros ha smittats under besök i norra Tyskland.

Enligt forskare rör det sig om en muterad form av bakterien.

WHO rapporterar att det handlar om en helt ny stam, som aldrig tidigare har setts i ett utbrott av ehec.

Publicerad: