Nyheter

Reinfeldt pratade om Julian Assange

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Mötte samlad press vid möte i England

Fredrik Reinfeldt mötte på torsdagen den brittiske premiärministern David Cameron vid Downing Street 10.

Foto: AFP

Fredrik Reinfeldt mötte pressen efter mötet med premiärminister David Cameron.

Frågorna kom till stor del att handla om Julian Assange.

Reinfeltd hävdade att ett eventuellt utlämnade till USA är en strikt juridisk fråga – och regeringen ska inte lägga sig i.

Wikileksgrundaren Julian Assange kom att hamna i centrum när Fredrik Reinfeldt mötte brittisk press.

Foto: Scanpix

Statsministern befinner sig i Storbritannien tillsammans med ledare från Danmark, Norge, Finland och de tre baltiska länderna. Där har de haft möte med den brittiske premiärministern David Cameron.

Frågade om Assange

Men när Reinfeldt mötte pressen efter mötet kom frågorna till stor del att handla om Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Assange kämpar för närvarande för att slippa utlämnas till Sverige där han misstänks för bland annat våldtäkt. Assanges anhängare och advokater hävdar att om han utlämnas till Sverige så är risken stor att han förs vidare till USA, där han skulle kunna åtalas och eventuellt tilldömas dödsstraff efter att hemliga dokument presenterats på Wikileaks sajt.

Politiker lägger sig inte i

– Vi (politiker) ska hålla oss borta från det där. Vi ska komma ihåg att det här är fråga om olika rättsväsenden som talar med varandra, inte politiker, sa Reinfeldt till pressuppbådet.

Statsministern berättade även om den svenska policyn att normalt inte utlämna personer till länder som fortfarande använder sig av dödsstraff. Men förtydligade att det är svenska domstolar som till sist tar beslutet om Assange ska utlämnas till USA eller inte.

Julian Assange är för närvarande fri mot borgen i väntan på att brittisk domstol ska ta beslut om han bör utlämnas till Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: