Väder

Kaosvädret är här – men i morgon vänder det

Av: 

Mikael Löfström

Olof Svensson

Anna Mi Skoog

NYHETER

"Jag har aldrig sett så stora hagel"

Kaosvädret har dragit in längs Norrlandskusten.

Det har blixtrat och haglat rejält under dagen – men i morgon lättar det.

– Det var både hagel och rejäla blixtnedslag. Jag har inte sett så stora hagel förut, säger Niklas Karlsson från Sundsvall till Aftonbladet.

Norra Sverige, Värmland och Dalarna har drabbats av ett riktigt busväder. Ett lågtryck som ligger över Finland har fört med sig kalla vindar. När de krockar med den varma svenska luften blir det problem.

– Regnskurarna är lokala och blandade med åska. På sina ställen regnar det kraftigt, i norra Hälsningland, på gränsen till Medelpad har det haglat, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Semesterveckan övergick i blixtar

I Sundsvall har ett sällan skådat hagelinferno dundrat under dagen.

Niklas Karlsson är inne på sin första semestervecka. Hittills har han haft strålande semestersol. Det ändrades i dag.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Man håller sig inne än så länge. Det har varit rejäla störtskurar, säger Niklas.

Även i Hudiksvall dundrade haglet ner.

– Det ser ut som det brukar göra i mars, säger Daniel Matsson som åkte genom staden under ovädret.

Fast i källarlägenhet

Räddningstjänsten i området kring Sundsvall har haft fullt upp under dagen.

– Det har varit rejält åskväder. Vi har haft otroligt mycket översvämningar men ingen människa har kommit till skada och det är huvudsaken, säger Thomas Åslin, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Samtidigt som regnet öste ner uppstod en brand i ett flerbostadshus. På ett annat håll i staden gjorde de kraftiga översvämningarna att en person satt fast i sin källarlägenhet.

– Vi får beta av ärendena eftersom. Vi har prioriterat personer i nöd och affärer och liknande, bostäder har fått vänta lite längre, säger Thomas Åslin.

I morgon vänder det

Enligt Elin Torstensson på SMHI är det vanlig sommaråska som Sverige upplever just nu. Ovädret väntas avta framåt kvällen och i morgon vänder det.

Då blir det uppehåll på de flesta håll i landet. Lapplandsfjällen kan dock få en del skurar och i södra Sverige är ett nytt regnområde på väg in.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI