En svart torsdag på Stockholmsbörsen – då sparar vi i bank

Stockholmsbörsen hade en mörk torsdag med en nedgång på 4,55 procent.

På bara fyra dagar har börsen rasat med mer än 12 procent.

Svenskarna flyr nu till säkrare placeringar och många väljer helt enkelt att ha kvar sina pengar på ett vanligt bankkonto.

Erik Nielsen, chefstrateg på Handelsbanken.
Erik Nielsen, chefstrateg på Handelsbanken.

För nionde dagen i rad rasade Stockholmsbörsen. Den ligger nu på den lägsta nivån sedan maj 2010.

Bara under torsdagen blev nedgången så stor som 4,55 procent.

 Samtidigt steg guldpriset till nya rekordnivåer, skriver TT.

Bankerna ser nu att deras kunder väljer säkrare placeringar, många behåller sina pengar på bankkontot.

– Folk blir mer försiktiga och väljer att sätta pengarna på banken snarare att äga aktier, säger Erik Nielsen, chefstrateg på Handelsbanken.

Under hela våren har banker och analytiker märk att fler och fler säljer av aktiekapitalet för att istället placera säkrare, till exempel i räntefonder. En trend som ökat under sommaren.

– Effekten av att sälja aktier blir att du får pengar på bankkontot. Sedan är det vanligt att de stannar där eller hamnar i räntefonder, säger Erik Nielsen.

Bankkontot - ett bra alternativ

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker det är ett bra alternativ att ha en del av sin besparing på ett bankkonto.

– Många har det och det tycker jag man ska ha, man ska inte ha allt på börsen utan fördela. Det viktigaste är att ha koll på sin ekonomi och tala med sin bank om man vill göra en förändring, säger hon. 

Annars är råden de klassiska, ska du spara länge och inte känner något större behov att plocka ut pengarna de närmaste åren kan man ha is i magen och ha kvar pengarna på börsen. Det är däremot bra att hålla koll på vad som händer. De som är ointresserade eller inte har tid och lust att sitta hukade över ekonominyheterna bör tala med sin bank.

– Det är också synd att pengarna bara står och skvalpar på ett konto med låg ränta, då måste man ta tag i det och tänka över placeringar, till exempel i fonder.

Guldboom över Europa

Under torsdagen nådde guldpriset nya rekordnivåer och många investerare ser guld som det säkraste sättet att placera sina tillgångar.

– Intresset för guld har ökat i världen, bevisligen finns det en del investerare som ser guld om ett alternativ, säger Erik Nielsen.

Flera analytiker menar däremot att priset på guldet har nått sin topp och att man bör tänka efter innan man investerar i guldtackor.

– Det kan vara bra som en del i ett större sparpaket men det är inte det första alternativet jag tänker på för sparare. Guldpriset har gått upp men jag är osäker på om det finns mer att hämta där framöver, säger Ingela Gabrielsson.

Publisert: