Nyheter

 – Säkert att någon läckt

Av: 

Mira Micic

NYHETER

Oddsen rasade efter flera femsiffriga spel på Tranströmer timmarna före tillkännagivandet

Svenska Akademien utreder en misstänkt spelskandal kring Nobelpriset.

Timmarna före tillkännagivandet satsades femsiffriga belopp på Tomas Tranströmer.

– Någon som visste har pratat med någon, säger spelexperten Ulrik Sandebäck.

På förmiddagen i går hörde Tomas Tranströmer inte till de topptippade Nobelpriskandidaterna i litteratur.

Svensken gav 14 gånger pengarna hos spelbolaget Ladbrokes – favorit var Bob Dylan till sex gånger pengarna.

Men timmarna innan dörrarna i börshuset slogs upp kom en rejäl vändning med stora, upp till femsiffriga, spel på Tranströmer. Vid tolvtiden hade oddset fallit från 14 till rekordlåga 1,66 gånger pengarna, enligt spelbolaget Ladbrokes. Även Unibet vittnar om en liknande tendens.

”Krävs inte mycket”

Ulrik Sandebäck, spelexpert på Sportbladet, säger att scenariot utesluter slump:

– Någon som visste har pratat med någon. Det krävs inte så mycket för att spelbolagen ska sänka oddsen. Kommer det in mycket spel från flera olika personer på någon, vet de att något är på gång. Det är säkert att någon har läckt.

Om spelbolagen misstänker att någon sitter med insiderinformation kan de stoppa spelet. Det gjordes vid Nobelprisutdelningen 2008, när det helt plötsligt blev stora spel på den blivande vinnaren Le Clézio.

– Den här gången blev vi tagna på sängen. Men vi bedömde det inte som så misstänksamt att vi stängde, vi sänkte oddset i stället, säger Sofia Hjärtberg, talesperson för Ladbrokes till TT.

Informerade Englund

Odd Zschiedrich, kanslisamordnare på Svenska Akademien, fick kännedom om den misstänkta spelskandalen och informerade Peter Englund efter prisutdelningen.

– Jag hade ett kort samtal med Peter, han har även hört det från annat håll. Vi har inte fått någon indikation om att något otillbörligt har skett, men vi kommer att undersöka det, säger Odd Zschiedrich.

Akademiledamoten Per Wästberg säger till TT att bara en handfull personer utöver de arton ledamöterna har kunskap om pristagaren i förväg.

– Förutom vi själva i Akademien är det kanske fem

i personalen. Man måste ju förbereda pressmeddelande och sådant. Och de vet om det kanske tio dagar innan, säger Per Wästberg.

Wästberg tror inte att det handlar om någon läcka.

– Nej, absolut inte.

”Råkat nämna något”

Men även Christian Bönnelyche, Sverigechef på spelbolagen Expect och Betclic, är övertygad om att information kommit ut under förmiddagen:

– Att hålla en hemlighet mellan 23 personer i tio dagar är inte så lätt. När det finns ett antal personer som vet kan någon ha råkat nämna eller antyda något.

– Det kan också vara så att någon oturligt lagt något papper ifrån sig, eller att någon överhört ett samtal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Cyber Monday: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: