Mysteriet

avMagnus Sundholm

Konspirationsteorierna sprids efter terrorattackerna

1 av 5 | Foto: Foto: AP
TROR INTE PÅ BUSH Förnekelserörelsen fick sin start bara månader efter attacken mot Pentagon. Sedan dess har konspirationsteorierna spridits – och dess troende blivit fler och fler.

LOS ANGELES. Planet vid Pentagon sköts ner av fjärrstyrda robotar och passagerarna rövades bort av CIA.

Fejkade vrak och fejkade samtal.

Välkommen till Förnekelserörelsens teorier – som tio år efter terrorattackerna i New York vägrar dö.

– För mig är det en konspirationsteori att 19 kapare kan passera säkerhetskontrollerna, och inom loppet av två timmar krascha fyra passagerarplan utan att militären ingriper i världens mest bevakade luftrum.

Bakom orden står Korey Rowe, som producerat det som blivit Förnekelserörelsens rekryteringsfilm, ”Loose change 9/11: An american coup”.

Säger sig ha bevis

Rörelsen fick fäste bara månader efter attackerna. Då publicerade författaren Thierry Meyssan ”9/11 – The big lie”. Han skrev att Pentagon förstördes av en fjärrstyrd robotraket och att ett flygvrak fraktades dit för att fejka en krasch.

Sen kom Dean Hartwell med boken ”Planes without passengers – The faked hijackings of 9/11”. Han säger sig ha bevis för att de två kapade planen aldrig lyfte och att de andra två landade oskadda – i hemlighet.

Teologiprofessorn David Griffin har i nio böcker skrivit att attackerna leddes inifrån den amerikanska statsapparaten. De skräckslagna passagerarnas samtal till sina nära ska ha fejkats, och sedan ska de ha förts bort i hemlighet och dumpats i havet.

Den konspiration som samlar flest anhängare går ut på att attackerna genomfördes av amerikanska myndigheter för att berättiga invasionen av Irak. En variant är att myndigheterna kände till attackerna men lät dem ske – för att bädda för invasionen.

Alla lyckades hålla tyst

Andra teorier hävdar att Flight 93, vars passagerare övermannade kaparna och fick det att krascha på ett fält i Pennsylvania, sköts ner av amerikanska krigsplan. Förnekelserörelsen har dock ett besvärligt problem. Konspirationerna ska inte bara ha involverat militären, FBI, flygbolag och räddningsarbetare – alla ska dessutom ha lyckats hålla tyst i tio år.

Det var inte den erfarenhet president Nixons gamle rådgivare Gordon Liddy en gång gjorde.

– Problemet med regeringskonspirationer är att byråkrater är inkompetenta personer som inte kan hålla mun.

ARTIKELN HANDLAR OM