Familjen: Det är en stor tragedi

NYHETER

SÄLEN. En sexårig flicka klämdes i måndags fast i en hydraulisk behandlingsbrits på vårdcentralen i Sälen.

Skadorna var så allvarliga att flickan avled.

– Det är en stor tragedi, en familj i totalspillror, säger flickans morbror.

På måndagseftermiddagen befann sig två flickor, 6 och 8 år gamla, med en anhörig på vårdcentralen i Sälen. I ett obevakat ögonblick klämdes den minsta flickan fast i den höj-, sänk- och vikbara behandlingsbritsen, som drivs av en elmotor.

Enligt Sven-Åke Petters, presstalesman vid Polisen Dalarna, lekte flickorna sannolikt när olyckan inträffade. Vuxna i närheten uppmärksammade plötsligt att flickan satt fast och var medvetslös:

– På något sätt lyckades de befria henne från sängen. De upptog livräddande åtgärder på plats och i vår rapport står det att de fick igång henne igen. Men när hon kom fram till Mora lasarett med ambulans hade hon avlidit.

”En familj i totalspillror”

Flickans morbror säger till Aftonbladet:

– Jag fick ett samtal när de var på väg till Mora. Jag vet inte hur olyckan gick till. Jag vet bara hur eländigt det är.

– Syster min går knappt att prata med. Det är en stor tragedi, en familj i totalspillror.

Flickans anhöriga, som bor nära Sälen, får nu krisstöd av kommunen och landstinget.

Polisen har inlett en förundersökning. I går inspekterade polisens tekniker behandlingsbritsen. Brottsrubriceringen är vållande till annans död, men enligt Polisens presstalesman är rubriceringen mest av teknisk karaktär. Det finns ingen misstänkt än så länge:

– Vi måste knyta upp vår undersökning på någonting, tills vidare ligger rubriceringen på den här nivån, säger Sven-Åke Petters.

Internutredning

Landstinget i Dalarna kommer att genomföra en internutredning:

– Det här en fruktansvärd händelse och mina tankar går självklart till flickans anhöriga i första hand, säger landstingsdirektör Karin Stikå-Mjöberg enligt ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna.

Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för medicintekniska produkter, i det här fallet behandlingsbritsen. Chefen vid enheten för medicinteknik, Arne Kardell, säger:

– Det finns en rapporteringsskyldighet för vårdgivare att rapportera sådana här händelser till tillverkaren och Läkemedelsverket. Tillverkaren har sedan ett krav på sig att utreda händelsen och redovisa för oss om produkten måste konstrueras om.

Kardell hade i går inte fått någon information om behandlingsbritsens fabrikat. Han säger att det inte träffat någon lika allvarlig olycka av samma typ tidigare:

– Däremot finns det rapporterat händelser där oroliga patienter kommit i kläm i sänggrindar.

Höll delvis stängt

Vårdcentralen i Sälen höll delvis stängt under tisdagen, bara akutmottagningen var öppen. Bland Sälenborna rådde förstämning:

– Det är så tragiskt, så ofattbart det som har hänt. Vi hörde om det i morse. Det går inte att sätta sig in i det. Vilken tomhet, säger tvåbarnsföräldrarna Camilla och Rainer Saari, som driver grillköket Millans hörna nära vårdcentralen.